Nonnen misbruikt 2

De nu gerapporteerde gedragingen over misbruik van nonnen door katholieke geestelijken, zijn bijna zo oud als de kerk zelf. Wie daarover geïnformeerd wil worden, kan terecht bij de breed gedocumenteerde studie van Karlheinz Deschner Das Kreuz mit der Kirche, Eine Sexualgeschichte des Christentums uit 1974. Het boek is een onthutsende historische verhandeling over het eeuwenlange geworstel van de kerk met alle aspecten van de seksualiteit en de seksuele moraal. Het handelt over onderwerpen als ascese, huwelijk, priesterhuwelijk, opvattingen over en bejegening van de vrouw, celibaat, prostitutie, anticonceptie, homoseksualiteit, abortus, incest, zelfbevrediging, houdingen tegenover kleding, dansen en baden enzovoort.

Het boek wijdt ook hoofdstukken aan de seksuele praktijken van bisschoppen, priesters en kloosterlingen, waaronder het misbruiken van parochianen, nonnen, koorknapen, familieleden en dieren. Veel treurnis, maar ook veel om te lachen biedt de uitgebreide studie van Deschner. Uitgesproken hilarisch is een hoofdstukje over de (vruchteloze) strijd tegen masturbatie, `de gevaarlijkste vijand van de jeugd'. Men ontwierp, in de 19de eeuw, allerlei kledingstukken en apparaten om masturbatie te verhinderen. Het toppunt was een soort peniskastje, dat bij een spontane erectie een belletje liet rinkelen.

Het boek van Deschner toont duidelijk aan: de verhouding van kerk en seksualiteit is al veel eeuwen een drama, een drama met ontelbaar veel slachtoffers.

    • Drs. A.D. Berends