Nonnen misbruikt 1

Met verbijstering las ik het bericht over het grootscheepse misbruik van nonnen door priesters (NRC Handelsblad, 21 maart). Het lijkt me hoog tijd dat de rk-kerk, die zo strikt in de leer wil zijn, haar eigen straat eens gaat schoonvegen. In plaats daarvan meent de kerk dat voorbehoedsmiddelen, zoals condooms, niet gebruikt mogen worden. Nota bene in een werelddeel dat dit middel én de voorlichting daarover zo hard nodig heeft. En juist dáár worden nonnen op grote schaal seksueel misbruikt door mensen die de gelofte van kuisheid hebben afgelegd.

Het is heel erg dat dit is gebeurd, maar dat deze zaak meer dan vijf jaar bekend is en bewust in de doofpot is gestopt, maakt het alleen maar schrijnender. Wordt het niet hoog tijd dat er aan de `macht' van de rk-kerk een eind komt. Godsdienstvrijheid is een hoog goed, maar de positie die de rk-kerk in de wereld inneemt, als staat, is absoluut niet meer van deze tijd. En deze laatste onthulling zou de democratische landen tot nadenken moeten stemmen. Als zo'n grove schending van mensenrechten en discriminatiegedrag zou plaatsvinden in een `normaal' land, waren alle ambassadeurs voor spoedoverleg al teruggehaald en de Vaticaanambassadeur ogenblikkelijk ontboden.

    • N. van der Ent