Nieuwe stap Shell in overname Barrett

De Koninklijke/Shell Groep heeft gisteren een nieuwe stap gezet in haar strategie om het Amerikaanse energiebedrijf Barrett voor 2,2 miljard dollar over te nemen.

Shell heeft het bestuur van Barrett aangeboden een fusie-overeenkomst te sluiten die bindend is, wat inhoudt dat het bestuur tot 11 mei aanstaande, wanneer de aandeelhoudersvergadering van Barrett wordt gehouden, de tijd krijgt een bieder te vinden die méér voor het bedrijf wil betalen dan Shell. Mocht die bieder niet komen opdagen, dan is het bestuur van Barrett verplicht het bedrijf aan Shell te verkopen voor de 55 dollar per aandeel die Shell heeft geboden.

Dat heeft Walter van de Vijver, de topman van Shell Oil, dat een volledige dochter is van de Koninklijke/Shell Groep, gisteren in een brief aan Peter A. Dae, de topman van Barrett voorgesteld. De bindende fusie-overeenkomst mag volgens Shell geen restricties bevatten die Barrett alsnog beschermt tegen een overname.

In de brief zegt Shell dat Barrett niet heeft kunnen aantonen dat de prijs die Shell biedt te laag is. Dat de koers van Barrett is gestegen van 45 dollar vlak vóór zijn bod naar 60 dollar erna komt louter door het bod van Shell en speculatie dat Shell zijn bod zal verhogen, zegt Shell. Barrett heeft bovendien de suggestie dat het over meer gasreserves beschikt dan Shell weet en daardoor meer waard is dan Shell biedt, niet kunnen waarmaken, zegt Shell, dat zelf uitvoerig onderzoek naar die reserves zegt te hebben verricht. Ook de verkoop door Dae en andere bestuursleden van aanzienlijke hoeveelheden aandelen Barrett eind vorig jaar tegen een koers die onder de 55 dollar ligt bewijst volgens Shell dat zijn bod niet te laag is.

Shell begon 1 maart met een vriendelijke bod op Barrett. Toen de leiding van Barrett dat afwees kwam Shell met een even hoog bod maar nu gericht aan de aandeelhouders, waarbij het mikte op een meerderheidsbelang in Barrett.