Koeien anders gedood dan varkens

Er zijn tot nu toe negentig bedrijven geruimd in het kader van de bestrijding van mond- en klauwzeer. Daarbij zijn in totaal ongeveer 30.000 dieren gedood.

Ter vergelijking: tijdens de varkenspestcrisis werden in totaal 1,2 miljoen varkens geruimd. Dat aantal liep later door onverkoopbare varkens en met de opkoopregelingen op tot twaalf miljoen varkens.

Tijdens de huidige mond- en klauwzeercrisis worden varkens gedood met een tang waarop doorgaans 1500 volt staat. Voor het benodigde voltage hebben de ruimers een generator bij zich. Koeien worden afgemaakt door een `schietmasker'. Daarbij wordt een ijzeren pen in de kop geschoten, als gevolg waarvan ze volgens de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) in Voorburg onmiddellijk hersendood zijn. Voor schapen is er geen standaardprocedure. De gehanteerde methode hangt af van de beschikbaarheid van middelen, aldus een woordvoerder van de RVV. Schapen kunnen met dezelfde electrische tang worden gedood als bij varkens, alsook door het schietmasker of door een spuit in de hartstreek met een dodelijk gif, doorgaans `T61'. Op verzoek of zonodig worden dieren vooraf verdoofd. Voor de operatie worden zes- à zevenhonderd medewerkers van de RVV ingezet.

Er is kritiek op de ,,klungelige'' wijze waarop de ruimingen plaats hebben.

Ook worden medewerkers van de RVV bedreigd. ,,We proberen het zo goed mogelijk te doen'', antwoordt woordvoerder Romke van der Steeg de RVV. Hij erkent dat er onvoldoende standaard-procédés zijn voor het doden van dieren. ,,Daar zouden we eens over moeten praten voor een volgende keer.'' Dat het ontsmetten van gebieden op velen een tamelijk willekeurige indruk maakt, heeft volgens de RVV te maken met de maatschappelijke weerstand. ,,Probeer maar eens groter gebieden af te zetten. Dat lukt je in Nederland niet.''