KINDERAGENDA

Schatkist

Sjaan en Janus zijn strandjutters die alles kunnen gebruiken. Allerlei spullen worden mee naar huis gesleept en hun boothuis ligt propvol. Op een dag komt Janus thuis met een kist waar een groot slot op zit. Wat zou erin zitten? Misschien is de kist wel van een oude zeerover geweest en zit hij vol met diamanten en goud? Als Janus en Sjaan de kist open krijgen, worden ze misschien wel rijk en hoeven ze nooit meer oud brood te eten? Maar ja, de sleutel zit er niet bij......Waar halen ze zo gauw een sleutel vandaag, want de kist móet natuurlijk open! Op 1 april speelt Kindertheater Kakki Prakki Sjaan & Janus Mosselkop in Rotterdam.

*Sjaan & Janus Mosselkop door kindertheater Kakki Prakki op zo 1 april van 15-16u in Activiteitencentrum Zjaak, Maria Wesselingstraat 8, Rotterdam (Prinsenland). Kaarten à ƒ10 res 010-2668777. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Spannende verhalen

Jonkvrouw Mathilde heeft in haar lange leven al heel wat meegemaakt. Als klein meisje speelde ze samen met ridder Roderik op het kasteel en beleefde spannende avonturen. Ze weet alles over stoere ridders, slimme jonkvrouwen en het leven in een middeleeuws kasteel en daarover vertelt ze een spannend verhaal op woensdag 4 april in het Delftse Legermuseum. Na het verhaal is er een rondleiding onder leiding van een museummedewerker over de expositie ridder Roderik een middeleeuws avontuur, waar je bijvoorbeeld zelf kan voelen hoe zwaar een harnas is of een helm op kan zetten. Daarna word je tot ridder geslagen. Over Ridder Roderik is ook een leuk boek verschenen, waarin je kan lezen hoe middeleeuwse ridders en mensen van adel leefden en woonden. Over schildknapen (en hoe Roderik in de leer gaat op het kasteel van zijn oom), meisjes van adel (wat deden zij op het kasteel), toernooien, de belegering van een kasteel, hoe kanonnen werkten en hoe stenen kogels werden gemaakt, de jacht etc gaat het boek en het kost ƒ25.

*Spannende verhalen door jonkvrouw Mathilde met rondleiding over de expositie Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur op wo 4 april om 14u voor kinderen vanaf 6 jaar in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Kaarten à ƒ2,50 en ƒ4,75 toegang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Vanaf 13 jaar ƒ9,50 MJK geldig. Res 015-2150549. Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur door Saskia Smit, uitgegeven door Gottmer ISBN 9025733190 is o.a. te koop in de museumwinkel van het Legermuseum.

Professor Plons

Als je wilt weten waarom schepen blijven drijven of zinken moet je zondag 1 april om 12 uur naar de Professor Plonsdag in het Maritiem Museum komen. In het laboratorium van Professor Plons kan je allerlei proefjes doen en leer je spelenderwijs de principes van drijven en zinken, statische elektriciteit en mag je allerlei vloeistoffen mengen. Met karton, een stokje, een spijker en een rietje kan je je eigen windmolen maken en met behulp van een opdrachtentocht kan je op zoek naar de hobby van de professor.

*Professor Plonsdag op zo 1 april van 12-16u voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Toegang Plonsdag ƒ2,50 en ƒ4 voor het museum voor kinderen van 4 tot 16 jaar, vanaf 17 jaar ƒ7,50, CJP en 65+ ƒ4, MJK geldig.

Ruiken & Proeven

Dit jaar viert de Utrechtse universiteit haar 365-jarig bestaan en daarom gaat het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum langs basisscholen in Utrecht met een als bakfiets ingerichte poffertjeskraam. Ook staat de kraam elke middag t/m 31 maart vanaf 16u op het Domplein. Alles in en rond de bakfiets staat in het teken van zien, ruiken en proeven. Een greep uit het menu: prof Donders pannenkoek, de pannenkoek heeft alleen de goede kleur als hij op een tol wordt rondgedraaid. Pac-man poffertjes, poffertjes in de vorm van een pac-man, die samen een spookfiguur vormen en de Pannenkoek Zonsondergang, waarbij wordt uitgelegd waarom de ondergaande zon rood is. Samen met de koekenbakker van de Jeugdlabbakfiets kunnen nieuwsgierige voorbijgangers wonderlijke ontdekkingen doen. De experimenten beperken zich niet alleen tot de geserveerde hapjes, want met bijna alle op de bakfiets aanwezige materialen kan je zelf spannende proefjes doen. Als je de smaak te pakken heb gekregen op het Domplein kan je ook op eigen houtje verder experimenteren elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag op het Jeugdlab in het Universiteitsmuseum. Daar zijn jeugdlaboranten aanwezig om je te helpen met de proefjes; scholen en andere groepen kunnen het Jeugdlab ook reserveren voor groepsbezoeken.

*Jeugdlab op locatie t/m 31 maart elke middag vanaf 16u op het Domplein voor proefjes met de Jeugdlabbakfiets. Verder elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14-17u voor kinderen zonder ouders vanaf 10 jaar in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht. Het jeugdlab is gratis en de toegang tot het museum voor kinderen tot 18 jaar, studentenkaart, 65+ en CJP ƒ3,75 en voor volwassenen ƒ7,50. Inl 030-2538727 of www.museum.uu.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker