Kernafval bereikt met vertraging Gorleben

De omstreden containers met radioactief afval uit Duitse kerncentrales zijn vanochtend onder zware politiebewaking aangekomen in het opslagdepot in het Noord-Duitse Gorleben. Eerder waren actievoerders er in geslaagd het transport met een etmaal te vertragen.

De zes containers, castors genaamd, waren maandag op transport gezet in de Franse opwerkingsfabriek in La Hague. Per trein ging het naar Dannenberg, vijftig kilometer ten oosten van Lüneburg, waar ze afgelopen nacht werden overgeladen op vrachtauto's om de laatste 20 kilometer naar Gorleben over de weg af te leggen.

Vanochtend vroeg zette de colonne zich in beweging om in recordtijd en vrijwel ongehinderd door actievoerders de eindbestemming te bereiken. Ruim 16.000 agenten hadden de weg hermetisch afgesloten. Vanochtend waren volgens schattingen van de politie nog 3.000 betogers op de been. Gisteren probeerden in totaal ruim 10.000 demonstranten het transport te belemmeren.

De demonstranten hadden hun symbolische overwinning al een dag eerder geboekt. Dinsdagavond wisten vier leden van de actiegroep Robin Wood zich 25 kilometer voor het eindpunt van de trein met behulp van een ingenieuze constructie van beton en staal te bevestigen aan de rails. De politie had tot gistermiddag nodig om dit viertal, onder wie een 16-jarige scholiere, te `bevrijden' en de schade aan de rails te herstellen. Vermoedelijk is een deel van de constructie al weken geleden onder de rails aangebracht.

Ook gisteravond kwam het in Dannenberg zelf weer tot gevechten tussen op rellen beluste actievoerders en de politie, nadat ook dinsdagavond een in eerste instantie vreedzame demonstratie uit de hand was gelopen. Konden de actievoerders van Robin Wood nog rekenen op enige sympathie van de plaatselijke politiewoordvoerders, het gedrag van enkele honderden, veelal in het zwart geklede militante actievoerders werd door politici, agenten en leden van de lokale protestbeweging veroordeeld. Justitie gaat na of zij straf- en civielrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Het vertraagde transport draaide voor de uit heel Duitsland samengetrokken agenten uit op een uitputtingsslag. Gistermiddag werden daarom nieuwe manschappen aangevoerd. Ongeveer 25 agenten en tientallen demonstranten raakten in de afgelopen dagen gewond. Naar schatting 1.500 activisten werden gearresteerd. De kosten van de operatie worden geschat op ruim 110 miljoen mark. Het volgende transport is voorzien voor dit najaar.