Kapucijners

In de horeca schreeuwen ze om bedienend personeel, maar de zaak waar wij neerstrijken zit ruim in de attente jongens die graag de bestelling willen noteren. We zitten nog maar net of daar snelt al een ober toe om de menukaart in handen te spelen van de geachte klant. Buiten is het nat en koud, binnen brandt het verlangen naar iets verwarmends. Voor Y. betekent dat pannenkoek met appel en ik bestel Captain's dinner. Die oerhollandse kost vind je niet op elke menukaart: kapucijners met spek en worstjes en uienringen en augurken en piccalilly en wat de kok nog meer biedt.

Alleen, ik bestel geen `Captain's dinner', maar ik zeg: ,,Voor mij de kapucijners'. De jonge ober glimlacht begrijpend, maar komt na enige tijd terug om bedremmeld wat te vragen. ,,Meneer, die kapucijners, had u een heel of een half dozijn gewild?'

    • Hans Ulrich