Kansen voor Oranje

Het Nederlands elftal heeft na het 2-2 gelijkspel tegen Portugal nog een reële kans zich te plaatsen voor de eindronde van het wereldkampioenschap in 2002. De tweede plaats in elke poule geeft komend najaar recht op twee beslissingswedstrijden tegen een Europees land dat in een andere poule als tweede is geëindigd óf twee wedstrijden tegen de nummer drie van de Aziatische kwalificatiereeks. De tegenstander wordt na loting bepaald.

De nummer één uit elke Europese kwalificatiegroep plaatst zich wél rechtstreeks voor het WK dat in Japan en Zuid-Korea wordt gespeeld. Nederland kan nog als eerste eindigen, maar is dan afhankelijk van de resultaten van de concurrenten Ierland en Portugal. Cyprus en Estland maken ook nog aanspraak op kwalificatie. Alleen Androrra is uitgeschakeld in groep 2.

Nederland staat halverwege de competitieronde derde in de poule. Deze positie betekent uitschakeling voor de eindronde van het WK. Oranje heeft na gisteravond drie punten achterstand op de beide koplopers Ierland en Portugal. Bij een gelijk aantal punten telt het doelsaldo. Bij een gelijk doelsaldo tellen de gemaakte doelpunten. Als dit aantal gelijk is, tellen de onderlinge resultaten.

Portugal speelt in juni een uitwedstrijd tegen Ierland. Nederland speelt in september een uitwedstrijd tegen Ierland. In het resterende programma spelen de `grote voetballanden' Ierland, Portugal en Nederland wedstrijden tegen de `kleine voetballanden' Cyprus, Estland en Andorra.

Nederland heeft zich sinds 1987 altijd geplaatst voor een eindronde van een Europees kampioenschap of een wereldkampioenschap. In 1985 werd Oranje na twee beslissingsduels tegen België voor het laatst uitgeschakeld in een kwalificatietoernooi.