`Jimmy' verlost ploeg van trauma

Jerrel `Floyd' Hasselbaink hielp het Nederlands elftal voorlopig van zijn strafschoppentrauma af. Na ruim een kwartier in de interland tegen Portugal nam de spits van Chelsea, die afgelopen zomer nog te licht werd bevonden voor het EK, een penalty die hij zelf had veroorzaakt. Hasselbaink eiste de bal volgens afspraak meteen op, nadat arbiter Meier naar de stip had gewezen. ,,Maar als ik niet de aangewezen persoon was geweest, had ik hem ook willen nemen'', zei Hasselbaink die zes jaar geleden nog voor amateurclub Neerlandia uitkwam.

Hasselbaink nam een oppvallend korte aanloop. Via de binnenkant van de linkerpaal ging de bal over de doellijn. Hij was niet ontevreden over de uitvoering. ,,De keeper dook naar de goede hoek. De bal kon er bijna alleen op deze manier in.'' Voordat hij de strafschop nam, was de spanning groot. ,,Ik zei tegen mezelf: `Rustig blijven, rustig blijven'. Het moment bepaalt dan waar de bal naar toegaat.'' Daarna kwam de ontlading en gleed hij op zijn buik het doel in.

Hasselbaink staat na zijn avonturen bij Boavista, dat hem bijna voor niets aantrok, en Campomaiorense, in Portugal nog steeds bekendstaat als `Jimmy'. Deze naam kreeg hij van de voorzitter van Campomaiorense. Tegen Andorra maakte hij in een vol strafschopgebied geen al te beste indruk. Hij werd vervangen. Tegen Portugal was hij beter op dreef. Hij had dit keer Kluivert in zijn rug als aangever. Ze hebben vroeger slechts enkele kilometers van elkaar gewoond. De één, Hasselbaink, komt uit Zaandam. De ander, Kluivert, uit Amsterdam-Noord. Nu trekken ze bij Oranje ook buiten het veld veel met elkaar op.

Hasselbaink vond dat het Nederlands elftal verdiende te winnen. ,,Wij hadden het betere team. Iedereen heeft keihard gewerkt. Daarom is dit extra zuur. Portugal heeft eigenlijk maar één echte kans gehad, die bal van Couto. We speelden goed georganiseerd. Hoe het kan dat we een 2-0 voorsprong verspelen? Vraag het maar aan die man daarboven.'' En Jimmy wees naar de hemel waar de regen uit neerdaalde.