Gelijkspel Oranje tegen Portugal

Het Nederlands elftal heeft gisteren met 2-2 gelijkgespeeld in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal. Met dit resultaat kan Oranje zich toch nog plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in Japan en Zuid-Korea wordt gehouden.

De ploeg van bondscoach Van Gaal staat met drie punten achterstand op de koplopers Ierland en Portugal op de derde plaats in groep 2. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK, nummer twee kan zich via beslissingsduels alsnog kwalificeren. Nederland speelt nog vijf kwalificatieduels.

Nederland verspeelde gisteravond in Porto in de laatste tien minuten een 2-0 voorsprong. Na doelpunten van Hasselbaink en Kluivert zorgden Pauleta en Figo voor het verrassende gelijke spel. Figo benutte in de slotminuut een strafschop, nadat Frank de Boer Pauleta omver had gelopen. De aanvoerder van Oranje was na afloop ontgoocheld. ,,Het zit zeker in onze genen. We willen altijd weer scoren'', zei De Boer over de aanvalslust van zijn ploeg.

Van Gaal verdedigde de offensieve speelwijze die hij bij een 2-0 voorsprong nog toepaste. ,,Veel spelers kozen ervoor nog een derde doelpunt te maken in plaats van op resultaat te voetballen. We lieten ons volgens afspraak twintig meter terugzakken. Dat we gelijk hebben gespeeld, lag niet aan de tegenstander, maar aan onszelf. Hoe zuur dat ook is'', zei Van Gaal.

Zijn Portugese collega Oliveira meende dat Nederland een overwinning had verdiend. ,,Alles zat ons tegen, behalve het resultaat.''

KWALIFICATIE: pagina 11