Forse ingreep Brits warenhuis

Marks & Spencer, de noodlijdende Britse warenhuisketen, sluit al zijn filialen in het buitenland, verkoopt zijn Amerikaanse belangen en ontslaat 5.000 man, waarvan duizend bij Britse vestigingen, in een poging de verliezen te keren.

Dat heeft voorzitter Luc Vandevelde van Marks & Spencer België vanochtend bekendgemaakt. ,,Door de veranderingen richten we ons voortaan volledig op traditionele Britse klanten.''

Marks & Spencer maakte in januari desastreuze cijfers bekend. De omzet daalde opnieuw met ruim vijf procent, vooral in kleding, traditioneel de sterkste sector van Marks & Spencer. In het jaar 2000 daalde de winst tot 417 miljoen pond (1,5 miljard gulden), minder dan de helft van 1998.

Marks & Spencer bezit een kleine honderd filialen in het buitenland, waarvan 72 op het Europese vasteland en de rest in Azië en het Midden-Oosten. In Nederland heeft het bedrijf winkels in Amsterdam en Den Haag. Ook bezit Marks & Spencer de winstgevende Amerikaanse kledingketen Brooks Brothers en Kings-supermarkten. Beide operaties in de VS worden verkocht.

Het concern vestigde zijn naam vorige eeuw met degelijke en relatief goedkope kleding. Die sector ondervindt steeds meer concurrentie van ketens als Gap en Next, die dezelfde kwaliteit leveren en als merk meer status hebben dan het als saai-burgerlijk ervaren M&S.