FNV: al op 18de hele minimumloon

De vakcentrale FNV wil dat minimumloon al op 18-jarige leeftijd wordt uitbetaald. De ingangsleeftijd van het `vakvolwassen' minimumloon staat nu nog op 23 jaar. De vakcentrale dreigt verantwoordelijk minister Vermeend (Sociale Zaken) met een rechtszaak als hij niet op de FNV-eis ingaat.

In een brief aan Vermeend noemt FNV-bestuurder H. van der Kolk de huidige regeling in strijd met bepalingen in het Europees Sociaal Handvest en met internationale verdragen.

De wet minimumloon ontstond in de zestiger jaren. Sinds die tijd discussieert het parlement al over verlaging van de leeftijd. ,,Die discussie is er na dertig jaar nog altijd'', stelt Van der Kolk. Hij vindt de leeftijdsgrens internationaal ,,volstrekt niet meer te verdedigen''.

Er is internationaal ook veel kritiek op gekomen. De vakcentrale wil in fases de ingangsleeftijd verlagen: eerst van 23 naar 21 en vervolgens van 21 naar 18 jaar.

De vakcentrale werd op de leeftijdsdiscriminatie gewezen door het gelijknamige bureau. Daaraan had de FNV ook de kwestie rond het minimumloon voor 13- en 14-jarigen voorgelegd. Jongeren van deze leeftijd mogen -sinds 1996- wel kleine karweitjes opknappen maar er is geen drempel aan hun loon gesteld.

De FNV gaat deze zaak definitief aan de rechter voorleggen. De advocaat van de centrale is bezig met de dagvaarding. Vermeend is verbaasd dat de FNV hem niet eerst op de hoogte brengt en hem meteen met de rechter dreigt.