Familieleden gijzelen vrouw

Een 46-jarige vrouw uit Assen is vorige maand vier dagen in haar woning gegijzeld en mishandeld door een groep familieleden van haar overleden man. Ook is zij op gewelddadige wijze afgeperst. Onder de 17 verdachten bevindt zich het Drentse Statenlid A. Tuparia (PvdA). Het slachtoffer is de stiefmoeder van zijn vrouw. Tuparia legde gisteren zijn Statenlidmaatschap tijdelijk neer. Drie verdachten, mannen van 44, 52 en 61 jaar uit Assen en Hoogeveen, zoons van de overleden man, zitten nog vast op verdenking van diefstal met geweld, afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving. PvdA-fractievoorzitter J. H. Schaap in de Staten spreekt van ,,een triest Moluks familiedrama''. Er zou hebben meegespeeld dat de vrouw zich niet zou hebben gehouden aan Molukse gebruiken rond een overlijden.

De 82-jarige echtgenoot van de mishandelde vrouw overleed op 7 februari in het ziekenhuis. De nacht na zijn dood drong een aantal familieleden, onder wie kinderen en kleinkinderen via een kapotgeslagen ruit de woning van zijn (tweede) vrouw binnen. De vrouw werd geschopt, geslagen en bedreigd.