EU staat enting Britse koeien toe

Het permanent veterinair comité van de Europese Unie (EU) heeft gisteren ingestemd met zogenoemde `beschermende' vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. In de zwaarst getroffen gebieden in Groot-Brittannië mogen 180.000 melkkoeien worden ingeënt. Het is voor het eerst dat de EU toelaat dat vee wordt gevaccineerd dat daarna niet wordt afgemaakt en vernietigd.

Het veterinair comité gaat hiermee verder dan met de recente toestemming die Nederland kreeg voor `noodvaccinaties' van dieren in besmette gebieden, die zijn bestemd voor destructie. Het comité onderstreept in een verklaring dat in de EU geen steun is voor algehele preventieve vaccinatie tegen de veeziekte. Met name Nederland heeft hierom gevraagd. Preventieve vaccinatie werd tien jaar geleden om economische redenen beëindigd, omdat de EU bij vaccinatie zijn MKZ-vrije status en daarmee belangrijke exportmarkten zou verliezen.

Importeurs kunnen geen onderscheid maken tussen dieren die zijn ingeënt of die in contact met de ziekte zijn geweest, omdat ze dezelfde antilichamen in hun bloed hebben. Voor Britse vee-exporteurs heeft de inenting geringe gevolgen; de handel met het buitenland ligt toch al grotendeels stil door de BSE-affaire.

Het veterinair comité spreekt van `exceptionele omstandigheden' in de Britse gebieden Cumbria en Devin, omdat daar grote aantallen door mond- en klauwzeer besmette schapen zijn. Het ,,grote verschil'' met de voor Nederland toegestane noodenting is, volgens een woordvoerder van de Europese Commissie, dat de te vaccineren runderen niet zijn bestemd voor vernietiging.

De Britse melkkoeien staan nog in winterstallen en moeten naar buiten. Op of nabij hun weiden bevinden zich echter schapen die mogelijk besmettelijk zijn en geslacht moeten worden. Om te voorkomen dat ook de koeien geslacht moeten worden, krijgen zij het vaccin. Het veterinair comité verbindt strenge voorwaarden aan de inenting. Zo moeten de runderen ,,duidelijk worden geïdentificeerd in hun paspoorten''.