EU bezorgd over Bush' milieubeleid

De Nederlandse minister van Milieu, Jan Pronk, voert vandaag in Washington gesprekken met ambtelijke delegaties over het besluit van de regering-Bush om niet langer mee te werken aan uitvoering van het Kyoto Protocol over het terugdringen van broeikasgassen.

De Amerikaanse regering heeft gisteren gezegd dat ook ontwikkelingslanden – waartoe in het protocol landen als China, Zuid-Korea en Argentinië worden gerekend – zich moeten verplichten tot een reductie van de broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. De Europese Unie is ,,bezorgd'' over het besluit van de regering-Bush.

De Europese commissaris van Milieu, Margot Wallström, zei gisteren dat de EU bereid is ,,om over details en problemen te onderhandelen, maar niet om het hele protocol over boord te gooien''. In juli moet, onder voorzitterschap van Pronk, in Bonn verder worden gepraat over Kyoto, nadat onderhandelingen vorig jaar in Den Haag op niets uitliepen.

Het Nederlandse ministerie spreekt van ,,een factfinding missie'' van Pronk. De minister wil zelf onderzoeken wat er waar is van de geruchten dat Bush Kyoto heeft afgeschreven. Ook Wallström wil zo gauw mogelijk naar Washington voor nader overleg.

Ook de Japanse regering sprak gisteren haar teleurstelling uit. Een regeringswoordvoerder zei te zullen blijven proberen om de VS te overtuigen van de noodzaak om Kyoto wel uit te voeren. Australië heeft gezegd dat Kyoto niet kan worden uitgevoerd zonder deelname van de VS. Als het waar is dat Bush de afspraken van Kyoto naast zich neerlegt, zou dat betekenen dat ,,de afspraken die de geïndustrialiseerde landen in 1997 maakten om uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn mislukt'', aldus de Australische minister van Milieu, Robert Hill.

De Canadese regering betreurt het Amerikaanse besluit, maar is niet verbaasd. Minister David Anderson van Milieu vindt dat Europa de VS te veel onder druk heeft gezet. De EU dacht ten onrechte dat de VS wel overstag zou gaan. ,,De laatste Europeaan die dat dacht was koning George III, maar dat was 230 jaar geleden'', aldus Anderson.

Milieuorganisaties zijn verontwaardigd. Volgens de National Evironmental Trust komt ,,de geloofwaardigheid van de VS ernstig in gevaar''. Het Wereld Natuurfonds vindt dat Bush met zijn besluit ,,negen jaar onderhandelingen de rug toekeert''.