Eerste geval van MKZ op Veluwe

Het aantal met mond- en klauwzeer besmette bedrijven is vanmorgen opgelopen tot tien. Voor het eerst is een geval op de Veluwe (Kootwijkerbroek) vastgesteld. De andere twee nieuwe gevallen zijn in Oosterwolde geconstateerd.

Het geval in Kootwijkerbroek is het eerste zonder duidelijke connectie met de besmettingshaard in het Franse departement Mayenne. Daardoor is de omvang van de verspreiding van het virus in Nederland onzeker geworden. Boerenorganisatie LTO is zeer bezorgd over deze ontwikkeling. In het gebied rond Kootwijkerbroek zitten ook veel pluimveehouders.

Het ministerie van Landbouw heeft in Kootwijkerbroek direct de scherpste maatregelen genomen: een zone van twee kilometer rond het besmette bedrijf, een grote rundveehouderij, wordt afgesloten. Zo'n tweehonderd boerenbedrijven liggen in deze zone en zullen moeten worden geruimd.

De bedrijven in Kootwijkerbroek en Oosterwolde waren al verdacht. De besmetting in Kootwijkerbroek, bij een grote rundveehouderij, is de eerste op de Veluwe. Het verband met de andere besmetting, alle in de buurt van Oene, is nog onduidelijk. Het ministerie is bezig met de tracering van de besmetting in Kootwijkerbroek.

Het bedrijf in Kootwijkerbroek heeft voor zover bekend geen contact gehad met een van de bedrijven die eind februari Ierse kalveren hebben ingevoerd via de een besmet dierenhotel in het Franse departement Mayenne. Een `verdacht' bedrijf dat wel een deel van dat transport Ierse kalveren had ingevoerd, in Beesd, bleek vanmorgen niet besmet met mond en klauwzeer.

Een woordvoerder van LTO zei vanmiddag dat ,, het nu de vraag is hoe lang de ziekte zich al in Nederland heeft verspreid.''

Het permanent veterinair comité van de Europese Unie (EU) heeft gisteren ingestemd met zogenoemde `beschermende' vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. In de zwaarst getroffen gebieden in Groot-Brittannië mogen 180.000 melkkoeien worden ingeënt. Het is voor het eerst dat de EU toelaat dat vee wordt gevaccineerd en daarna niet wordt afgemaakt en vernietigd. Het veterinair comité gaat hiermee verder dan met de recente toestemming die Nederland kreeg voor `noodvaccinaties' van dieren in besmette gebieden, die zijn bestemd voor destructie. Het comité onderstreept dat het Verenigd Koninkrijk een `exceptioneel' geval is.

In een verklaring meldt het comité dat in de EU geen steun is voor algehele preventieve vaccinatie tegen de veeziekte. Met name Nederland heeft hierom gevraagd. Preventieve vaccinatie werd tien jaar geleden om economische redenen beëindigd, omdat de EU bij vaccinatie zijn MKZ-vrije status en daarmee belangrijke exportmarkten zou verliezen.

Kritiek van LTO

Gisteren uitte LTO-directeur D. Duijzer voor het eerst twijfel aan de aanpak van Landbouw. Hij vroeg zich af of het ministerie ,,wel een duidelijk beeld heeft''van de situatie en niet te veel reactief handelt. Vanwege het grote besmettingsrisico pleit LTO voor snellere noodvaccinaties en ruimingen om verspreiding te voorkomen. Tegelijk maakt de organisatie zich zorgen om de toenemende maatschappelijke verzet tegen de preventieve ruimingen, aldus de woordvoerder vanmorgen. Het ministerie is vastbesloten 140 zeldzame schapen in Tongeren te doden omdat ze zich bevinden binnen de ruimingszone van twee kilometer rond een rundveehouderij in Tongeren, waar gisteren mond- en klauwzeer is vastgesteld.

Dat bleek vanmiddag uit overleg tussen staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) en de stiching Landschappen, die zich tegen de ruiming verzet. De schapen behoren tot het Schoonebeker ras, een soort die met uitsterven wordt bedreigd, aldus De Landschappen. Volgens stichtingvoorzitter P. von Meijenfeldt spant de stichting vanmiddag of morgen een kort geding aan bij de rechtbank in Zutphen om ruiming alsnog te voorkomen. Het was rond het middaguur nog onduidelijk of het ministerie zal wachten met de ruiming tot de rechter uitspraak heeft gedaan. Het verlies van de dieren is volgens De Landschappen ,,onherstelbaar''. De schapen hebben een cultuurhistorische waard. Landelijk staan nog 600 van deze schapen geregistreerd.

MKZpagina 10

MKZwww.nrc.nl