Dingen die meisjes niet mogen

Soms lijkt het alsof MTV het beleid om bepaalde clips niet uit te zenden of te censureren heeft verlaten. De arrenbie-clips bijvoorbeeld, vol wellustig kronkelende vrouwen in bikini, stuiten allang niet meer op bezwaren. Zelfs filmpjes waarin de twee hoofdfiguren in een groot huis vergeefs op zoek zijn naar een stil plekje voor seks omdat alle ruimtes al zijn gevuld met hitsige liefdesparen, worden zonder coupures uitgezonden.

Maar vroeg of laat gebeurt het toch weer dat MTV een clip verminkt of weigert uit te zenden vanwege het taalgebruik, geweld en/of seks. Zo wordt Shit on you van D-12 nu al wekenlang door MTV vertoond met een vreemde sj-klank in plaats van `shit' – en dit woord wordt erg vaak gebruikt. De nieuwste clip van Madonna, What it feels like for a girl, wordt praktisch niet uitgezonden. Het Amerikaanse MTV besloot vorige week de clip maar één keer te laten zien. Op MTV Nederland is het filmpje, dat is geregisseerd door Madonna's echtgenoot Guy Ritchie, alleen 's nachts te zien. TMF en verzoekzender The Box zenden het filmpje wel gewoon uit.

Madonna heeft al eerder moeilijkheden gehad met haar clips. In 1990 stuitte Justify My Love al op bezwaren van MTV en in 1992 werd Erotica alleen laat op de avond uitgezonden. Wie What it feels like for a girl ziet, begrijpt direct waarom MTV zo moeilijk doet over de clip. Anders dan bij Erotica gaat het dit keer niet om seks, maar om geweld. Madonna haalt in een bejaardenhuis een oude vrouw op, gespeeld door haar schoonmoeder, om een nachtelijke autorit door een Amerikaanse stad te maken. Tijdens deze rit ramt Madonna achtereenvolgens een auto vol vervelende jongens, spuit twee verbaasde politieagenten met een waterpistool in het gezicht, rijdt een hockeyer op skeelers omver, berooft een man bij een flappentapper, steelt een auto, rijdt de eigenaar hiervan omver, steekt een benzinepomp in brand en rijdt tenslotte met de gesloten auto met grote snelheid tegen een paal.

Tussendoor zien we nog wat beelden van Madonna die in een kamer haar koffer pakt en ook zien we een kamernummer na het sluiten van de deur veranderen van 669 in 666, het getal van het beest zoals alle Iron Maiden-fans weten. Dit laatste zal voor christelijke moraalridders ongetwijfeld aanleiding zijn om in What it feels like for a girl het werk van de duivel te zien, maar volgens Madonna zelf is hiervan geen sprake. De video geeft slechts een portret van een `nihilistic pissed-off chick', aldus Madonna: ,,De video laat zien wat zij in haar fantasie zou willen doen, dingen die meisjes niet mogen doen.''

Er komt veel geweld voor in Madonna's clip, maar in een doorsnee aflevering van een politieserie vallen meer doden. Bovendien heeft het geweld iets stripachtigs: de twee aangereden figuren worden niet overreden, maar maken een fraaie buiteling die suggereert dat ze gewoon weer opstaan. Het besluit van MTV om de clip niet uit te zenden is dan ook net zo potsierlijk als de sj-klanken in Shit on you, waarvan iedereen weet dat er steeds `shit' mee wordt bedoeld. MTV beschermt de kijkers tegen iets waarmee ze dagelijks door andere zenders worden overvoerd.

    • Bernard Hulsman