BLUE HIGHWAYS

Americana - wat is dat? Wie bij het tweede Blue Highways Festival, onlangs in Utrecht, dacht die vraag na afloop te kunnen beantwoorden, kwam bedrogen uit. En wie daar niet bij kon zijn, kan toch zelf proberen het antwoord te vinden middels de ter gelegenheid van het Festival uitgebrachte verzamel-cd. Alle daar optredende artiesten, met uitzondering van de Two Dollar Pistols, zijn er op vertegenwoordigd.

Mary Gauthier opent met het titelnummer van haar laatste cd: folk ontmoet twang, afwisselend dromerig en fel. Buddy Miller, in Nederland inmiddels wereldberoemd, zingt met z'n vrouw `Cruel Moon'. Het zijn niet de slechtste nummers die hier bijeen gebracht zijn: deze cd maakt bepaald hebberig, en nieuwsgierig. Is Larry John McNally's cd zo goed als `Black Guitar' doet vermoeden? Kunnen The Hollisters meer dan Johnny Cash nadoen? En de Cash Brothers, die in de verste verte niet lijken op Johnny C., wat doen die op een Americana-festival? Horen die niet thuis in de Amerikaanse college-charts?

Zo komt de argeloze luisteraar steeds voor nieuwe en verrassingen te staan bij het beluisteren van deze verzamelaar. Of Americana echt de redding zal betekenen van country & western volgens Nashville, zal de toekomst uitwijzen. Ondertussen kunnen wij genieten wij van dit muzikaal aantrekkelijke zooitje ongeregeld.

Blue Highways, The Ultimate Americana Music Fest (MCVB 20004)

    • Bart Jippes