Allianz neemt de Dresdner Bank over

Allianz, de Duitse verzekeringsreus, neemt de Dresdner Bank over. De vriendelijke overname past in de strategie van Allianz een van 's werelds grootste vermogenbeheerders te worden.

Het akkoord wordt komend weekeinde bezegeld. Allianz heeft al een belang van 22 procent in Dresdner Bank. Vorige gesprekken over de vorming van een financieel verbond waren gestrand. Een poging verleden jaar van Allianz, tevens aandeelhouder van Deutsche Bank, om Dresdner en Deutsche samen te voegen en vervolgens zijn eigen vermogenspositie te verstevigen liep spaak. Ook een fusie tussen Dresdner en Commerzbank mislukte. Sindsdien wordt de verzwakte Dresdner Bank door de Europese bankenwereld als een willige overnamekandidaat beschouwd.

Financiële details over het akkoord tussen Allianz en Dresdner Bank zijn nog niet bekend. Verwacht wordt dat ook de Hypo-Vereinsbank en Münchener Rück een rol bij de deal zullen spelen. Allianz heeft in beide een belang. Verzekeraar Münchener Rück heeft op zijn beurt weer aandelen in Dresdner Bank. Via een aandelenruil zouden twee financiële groepen kunnen ontstaan: Allianz/Dresdner Bank en Münchner Rück/Hypo-Vereinsbank.

De Beierse Hypo-Vereinsbank heeft al laten doorschemeren met zo'n oplossing tevreden te zijn. Een ander resultaat van de overname van Dresdner Bank zou de verdere ontvlechting zijn van belangen van Allianz en Münchener Rück. Afgelopen jaar al zijn beide verzekeraars begonnen kruisbelangen af te stoten. De ontwikkeling om wederzijdse belangen te ontkoppelen, die banken, verzekeraars, en industriële bedrijven in elkaar hebben, is door fiscale maatregelen van de regering-Schröder om ongewenste verstrengeling te voorkomen.

Voor Allianz levert de overname van Dresdner Bank vooral een versterking op van zijn positie als verkoper van verzekeringen en vermogensbeheerder. Via de toonbank van de bank verkoopt Allianz in toenemende mate verzekeringsprodukten. Topman Henning Schulte-Noelle onderstreepte deze week nog dat zijn concern zijn positie in drie sectoren wil versterken: verzekeringen, vermogen en sociale verzekeringen (pensioenen). Allianz ziet in Duitsland een enorme markt ontstaan op het gebied van de pensioenvoorzieningen, door de hervorming die de regering in gang heeft gezet.

    • Michèle de Waard