Akkoord privatisering van Statoil

Een meerderheid van het Noorse parlement heeft gisteren een akkoord bereikt over de gedeeltelijke privatisering van Statoil, de oliemaatschappij die in handen is van de Noorse staat. Als het parlement dit akkoord eind april goedkeurt kan de sociaal-democratische minderheidsregering 15 tot 20 procent van Statoil naar de beurs brengen en 21,5 procent van het staatsbelang in de Noorse olievelden verkopen. Noorwegen is na Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld.

De Noorse staat bezit het grootste deel van de oliereserves voor de Noorse westkust. De waarde ervan wordt geschat op 600 miljard Noorse kroon (160 miljard gulden). Het bezit is verdeeld over Statoil en een staatsinstelling, SDØE geheten. De waarde van Statoil wordt geschat op 150 miljard kroon (40 miljard gulden)

Vorige week sneuvelde het voorstel van de regering om 25 procent van het staatsbelang in Statoil te verkopen. Onderdeel was de oliereserves van SDØE 15 procent aan Statoil te verkopen en 5 procent aan de Noorse oliemaatschappij Norsk Hydro, dat voor 44 procent in Noorse staatshanden is, en 1,5 procent aan andere oliemaatschapijen.