AEX levert in na daling Nasdaq en Nikkei-index

De AEX-index leverde vanochtend opnieuw fors in. De Amsterdamse beursgraadmeter kon ook weinig anders, na de zwaar tegenvallende resultaten die vannacht behaald werden in Tokio en New York. Ook de andere Europese beursgraadmeters leden koersverlies.

In Amsterdam zakte de AEX voor het middaguur 0,5 procent weg, en kwam terecht op 549,8 punten. Harde klappen werden uitgedeeld aan Philips, KPN Qwest en de financials, banken en verzekeraars.

Philips maakte gisteren bekend de productielijn van lcd-schermpjes voor mobiele telefonie van Heerlen naar Sjanghai in China te verplaatsen. Hierdoor vervallen 90 arbeidsplaatsen. Beleggers reageerden negatief op dit nieuws en de daling van technologiebeurs Nasdaq gisterenavond. Philips stond aan het einde van de ochtend 5,6 procent lager op 30,35 euro.

Telecomconcern KPN Qwest leed verliezen van 5,1 procent en kwam uit op 13,05 euro. Het Britse Flag Telecom maakte vandaag bekend een contract gesloten te hebben met KPN Qwest dat voorziet in de aankoop door Flag van glasvezelfaciliteiten in Europese handelscentra.

Bij de financials deden vooral ABN-AMRO en Aegon het slecht. Zij incasseerden respectievelijk verliezen van 1,5 en 1,1 procent, die ingegeven waren door de aangekondigde fusie tussen de Duitse bank Dresdner en Europa's grootste verzekeraar Allianz. De DAX-index in Frankfurt daalde licht met 0,4 procent tot 5.795 punten.

De Amsterdamse index van middelgrote fondsen, de Midkap, stond vanochtend 1,3 procent lager op 567, 75 punten. Het aan de Midkap genoteerde technologiefonds CMG zakte 7,8 procent naar beneden.

Ook andere beursgraadmeters in Europa gingen onderuit. De FTSE-index in Londen leverde vanochtend 0,8 procent in tot 5.567 punten. Opvallendste stijger was kledingconcern Marks & Spencer, dat aankondigde vestigingen in de Verenigde Staten en Europa te verkopen.

In Parijs leden telecomconcerns Alcatel en France Telecom verliezen. Ook Europa's grootste chipproducent STMicroelectronics ging 4 procent onderuit.

In New York leed technologiebeurs Nasdaq gisterenavond een verlies van 6 procent. De beursgraadmeter kwam daarmee terecht op 1.854 punten. De koersdaling werd ingezet door tegenvallende berichten van Nortel en Palm. 's Werelds grootste leverancier van telefoononderdelen Nortel waarschuwde voor tegenvallende kwartaalcijfers en gaf de schuld aan de terugval van de Amerikaanse economie. Ook producent van handheld-computers Palm gaf negatieve geluiden af over haar vooruitzichten.

Het derde Amerikaanse bedrijf dat schuld droeg voor koersdalingen, alleen ditmaal op de Dow Jones, was Disney. Het vrijetijdsconcern moet drie procent van haar werknemers ontslaan wegens een terugval in haar advertie-inkomsten.

De Japanse Nikkei-index leverde in Tokio 5 procent in en kwam terecht op 13.072 punten. Japanse beleggers vrezen 31 maart, de dag dat banken hun balans opmaken. Op de balans van Japanse banken prijken grote posities in aandelen, waarvan de boekwinsten meetellen voor het vermogen. Een te sterke daling van de beurs kan de solvabiliteit van de banken dan ook verder aantasten.