Winstalarm voor Free Record Shop

De resultaten van Free Record Shop zullen dit jaar tegenvallen. Daarvoor heeft de winkelketen voor muziek en computerspelletjes vanmorgen gewaarschuwd.

De mededeling bezorgde het aandeel van Free Record Shop vanmorgen een koersval van ruim 13 procent tot 13,20 euro (29,08 gulden). De onderneming verwacht dat ,,gelet op de ontwikkelingen van de afgelopen vijf maanden'' de netto winst over het boekjaar tot eind september 2001 lager zal uitkomen dan in het jaar daarvoor. Free Record Shop had een hogere winst per aandeel voorspeld. De eerder uitgesproken omzetverwachting van 550 miljoen gulden denkt het bedrijf wel te kunnen halen. Over het afgelopen boekjaar kwam de omzet van de Free Record Shop uit op 503 miljoen gulden.

Volgens financieel bestuurslid Wouter Hurts is Free Record Shop geconfronteerd met een verschuiving in het bestedingspatroon van de doelgroepen. Jongeren, zegt hij, besteden meer geld aan hun mobiele telefoon en minder aan muziek.

Onder de dertigers en veertigers die bij de Free Record Shop winkelen bestaat steeds meer belangstelling voor de dvd, de digitale opvolger van de videocassette. Ook deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de marges van Free Record Shop onder druk komen te staan, volgens Hurts, omdat de winkel de nieuwe schijfjes (verkoopprijs vijftig gulden) tegen relatief hoge prijzen moet inkopen. Volgens Hurts is de margedruk tijdelijk: ,,Op de compact disc zijn de marges beter. Als de dvd meer geaccepteerd raakt zullen producenten ons ook de mogelijkheid bieden dvd's te verkopen tegen lagere prijzen. Daar staan dan ook lagere inkooprijzen tegenover.''

De verkoop van dvd's is volgens Hurts op dit moment goed voor circa tien procent van de omzet van de Free Record Shop. ,,Dat wordt snel meer'', aldus het financieel bestuurslid. Ook de winstmarges op computerspelletjes blijven achter bij de winstmarges op de muziek-cd. Dat heeft volgens Hurts minder invloed op de resultaten. De omzetbijdrage van computerspelletjes is al aanzienlijk en groeit minder hard dan de dvd-verkoop. Free Record Shop publiceert zijn jaarcijfers op 16 mei.

Ondanks de tegenvallende winstontwikkeling wil Free Record Shop blijven expanderen. De afgelopen jaren kocht het bedrijf onder meer platenketens in Scandinavië. ,,Als onze activiteiten in Finland, Noorwegen en Noord-Frankrijk op de rails staan kun u van ons in deze gebieden verdere expansie verwachten'', aldus Hurts.

Free Record Shop verkocht vorig jaar zijn gespecialiseerde keten Max (computerspelletjes) aan het familiebedrijf Discovery uit Enschede. In de eigen winkels van de Free Record Shop wordt de verkoop van games gewoon doorgezet.