Wie is waar

Om de beurskoers kan het Ton Risseeuw niet te doen zijn. De oud-topman van Getronics vertrekt als voorzitter van de raad van commissarissen bij supermarktconcern Laurus. Het bedrijf heeft een zwak jaar gehad waarin het aandeel bovendien zakte van 16 naar 6.35 euro. Risseeuw begint in mei als commissaris bij KPN. Maar ook dat bedrijf lijdt. Het aandeel is het afgelopen jaar veel sterker gedaald dan de AEX-index, van 73 euro naar 12 euro. Kennelijk ziet hij in KPN de `uitdaging' die KPN-bestuurder Joop Drechsel juist zoekt bij een ánder bedrijf. Drechsel en medebestuurder Patrick Morley kondigden deze week onverwachts hun vertrek aan bij het telecomconcern.

Over uitdagingen gesproken. Jan Michiel Hessels (58 jaar, tot april vorig jaar topman bij VendexKBB) mag voortaan twaalf keer per jaar vergaderen met de commissarissen van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Een commissariaat bij Fortis, dat naar Angelsaksisch model is georganiseerd, is arbeidsintensiever dan bij een Nederlands bedrijf. De commissarissen beïnvloeden de strategie in die structuur sterker dan Nederlandse commissarissen. ,,Maar ik heb er goed over nagedacht en ik kan het er wel bij hebben. Als je geen bestuursvoorzitter meer bent, heb je opeens veel vrije tijd'', zegt Hessels. Hij is al commissaris bij Vopak, Philips, Laurus, Euronext en Schiphol. Per bedrijf vergadert hij vier tot zes keer per jaar.

Matthijs van der Lely (42) is sinds anderhalve week algemeen directeur van de boekhandelsgroep BGN, eigenaar van 36 boekhandels waaronder de bekende Donner (6.000 vierkante meter boeken) in Rotterdam, Scheltema in Amsterdam, Dekker van de Vegt in Nijmegen en Arnhem en Broese in Utrecht. Hij is deze week in Londen voor de London Bookfair om zich te oriënteren op de uitgevers- en boekhandelsmarkt.

U was directeur bij de Makro, van SHV, in Jakarta. Wel wat anders dan boekhandels in Holland.

,,Ik lees veel, heb affiniteit met boeken. En het is allebei retail. Daar verkocht ik levensmiddelen en kantoorartikelen, in de groothandel. Hier verkoop ik boeken. En beide bedrijven zijn decentraal georganiseerd. Ik heb nu vijf directeuren die aan mij rapporteren. Maar in de winkels – 1.100 man – zijn de medewerkers behoorlijk autonoom. Bij de Makro had ik zes directeuren onder mij die weer leiding gaven aan 2.700 mensen.''

Waarom bent u na tien jaar Azië teruggekeerd naar Nederland?

,,Voor deze baan, maar ook wegens de kinderen. Die zijn twaalf en veertien jaar oud en zaten op een Amerikaanse school. We wilden graag dat ze een Nederlandse opvoeding zouden krijgen.''

Heeft u uw carrière kunnen plannen?

,,Voor een deel wel ja. Ik hield contact met executive-search bureaus in Nederland, ook toen ik in Azië woonde. En in de loop der jaren ontdek je wat je wil. Ik wilde heel graag eindverantwoordelijke worden van een middelgrote onderneming, die marktleider is in de retail. Dat zijn vier eisen, die bekend waren bij die bureaus. Met deze baan zijn alle wensen in één keer ingewilligd.''

Frederiek Weeda, personalia@nrc.nl