Voetbaloorlog in Buenos Aires

Meer dan negenhonderd agenten, 96 hondenpatrouilles, vijftig vip-lijfwachten, vijf brandweerwagens, drie snelrechters en twee helikopters staan gereed. De 166ste derby River Plate en Boca Juniors, beide uit Buenos Aires, voetbalvijanden van het eerste uur, kan beginnen.

Het is zeven uur 's avonds. De straten van Buenos Aires, waar overdag nog twaalf miljoen mensen krioelden, zijn nu uitgestorven. De restaurants en cafés zitten bomvol. Er kan geen kip meer bij. De fans die geen geld hebben, verdringen zich in de stromende regen voor de ramen. De allerkleinsten zitten op hun vaders schouder. Velen dragen hun clubshirts.

De zes televisietoestellen in restaurant `El Futbol' zijn uit voorzorg aan het plafond bevestigd. Zelfs als je op tafel gaat staan, kun je er niet bij. Op mijn tafel ligt een speciale editie van het voetbalblad Ole, waarin fans via advertenties hun steun aan hun club betuigen. Yamila en Melanie, veertien en twaalf jaar, wensen `Boca alle steun in de strijd tegen de Kippen', zoals aartsvijand Plate in de volksmond wordt genoemd. En Fernando en Paola, 76 en 74, wensen `de Boca-stront uit naam van alle Plate-fans alle slechts toe dat ze kunnen bedenken'. In advertenties komen de fans met gebalde vuist in beeld. ,,Maak de Plate-kippen af'', schreeuwt Jorge uit Recoleta. ,,Reken voorgoed af met de Boca-stront'', snauwt Pablo uit Da Selva.

Een in Boca-shirt gehulde man vraagt voor wie ik ben. Als ik zeg dat het me niets uitmaakt, kijkt hij me vernietigend aan. Bij deze derby ben je voor of tegen. Een tussenweg is er niet. Pas als ik zeg dat ik uit Europa kom, komt hij tot bedaren. ,,Het orakel heeft voorspeld dat Boca zal winnen.'' Hij toont me een foto van een indiaans uitziende man die de winnaar vijf keer achter elkaar correct heeft voorspeld. Hij is uitgegroeid tot een held. Honderden fans hebben hem de laatste dagen voor gemiddeld vijf dollar geraadpleegd. Om zich te beschermen tegen de toorn van de Plate-fans heeft hij een aantal lijfwachten moeten nemen.

De camera zwenkt naar de tribunes. Het stadion is bomvol. Zeventigduizend voetbalfanaten wachten op hun goden. Veel Platers dragen hun clubmaskers en -pruiken, terwijl de Boca-fans hun neusbeschermers tegen de vijandelijke strontstank op hebben. Opeens staat het hele restaurant op zijn kop. Een paar obers laten de bediening in de steek. De Boca's komen het veld op. Boe-geroep en gejuich wisselen elkaar af. De bediening ligt nu stil. Ook de Plate-obers hebben er de brui aan gegeven. De televisietoestellen worden op maximale geluidssterkte gezet. De derby begint.

De emoties golven met de bal mee. Als hij in de buurt van het Boca-doel komt, gaan de Platers uit hun dak; nadert hij de Plate-doelman, dan beginnen de Boca's te schreeuwen.

Minuut 12. Een explosie teistert de zaal. Een Boca-treffer wordt wegens buitenspel afgekeurd. ,,De scheidsrechter is omgekocht. Het is een Boca-hater, dat zie je zo.'' Een teleurgestelde Boca-fan vuurt een rochel op hem af.

Minuut 38. ,,Gooooo... ooooo... ooooo...!!!'' De kreet dendert door Buenos Aires. Er komt geen einde aan. Miljoenen kijkers nemen hem over. Boca staat met 1-0 voor. Een Plater naast me pinkt een traan weg, een jeugdige fan timmert zijn vader machteloos op het hoofd en een beschonken grijsaard probeert een vijandelijke Boca-bejaarde het clubshirt van zijn lichaam te rukken.

Minuut 47. Rust. De bediening komt weer op gang. De gemoederen lopen hoog op. De emoties richten zich niet meer op de televisie, maar op elkaar. Was het afgekeurde doelpunt wel buitenspel? Voor hoeveel hebben de Boca's de scheidsrechter omgekocht? De Plate-spelers mogen wel uitkijken wat ze drinken, je weet nooit wat die Boca's erin stoppen. Een paar Boca's en Platers vliegen elkaar in de haren en een Plater naast me zet, overmand door zoveel vijandelijke stank, zijn neusbeschermer op. Een razendsnel gevormd cordon obers slaagt er met de grootst mogelijke moeite in om de partijen uit elkaar te houden.

Minuut 48. Stilte. Alle ruzies worden bijgelegd. De goden komen weer het veld op. De obers laten de bediening opnieuw in de steek. Een Plater zet het clublied in. Het gaat over stront en voetbalvijanden. De andere Platers vallen hem bij. De Boca-fans zetten de tegenaanval in. ,,De kippenneukers moeten hun hok in, voetballen kunnen ze niet met die kromme poten...''

Minuut 77. ,,Goooo... ooooo... oooooo!!!!'' Opnieuw dendert de kreet door Buenos Aires. Nu zijn de Platers aan de beurt. Het is 1-1. Een Boca-fan weet zeker dat de scheids is omgekocht. ,,Met een paar ton, zo zijn die Platers wel.''

Minuut 84. Een Plater wordt het veld uitgestuurd. Een paar Plate-fans willen de scheidsrechter te lijf en zetten een tafel op de hunne om bij de televisie te komen. Razendsnel ingrijpen van een ober voorkomt chaos.

Minuut 93. Het laatste fluitsignaal. De emoties richten zich weer op elkaar. Verhitte debatten en veel gescheld. Niemand is tevreden. Boca-Plate kent alleen maar winnaars of verliezers. Gelijkspel bestaat niet.

,,Het orakel heeft het mis gehad, een waardeloze vent, ik wil mijn geld terug.'' Een ontgoochelde Boca-fan scheurt de foto van de waarzegger in snippers. Hij kan zijn lijfwachten weer naar huis sturen, geen hond die hem nog zal raadplegen. En misschien kan hij wegens het gevaar van represailles voorlopig beter onderduiken.

De camera zwenkt naar snelrechter Borges. Hij had op een paar schermutselingen na niet veel te doen. Hij dankt het aan de regen en het gelijkspel. ,,Laten we hopen dat het vannacht ook rustig blijft'', zegt hij. De 138 doden in 165 derby's sinds 1939 vindt hij meer dan genoeg.

    • Ad Kooyman