Shell wordt in Duitsland marktleider

De Koninklijke/Shell Groep en RWE, het grootste Duitse nutsbedrijf, zullen hun benzinestations in Duitsland bundelen tot de grootste exploitant van pompstations in Duitsland.

Deutsche Shell krijgt daarin op termijn een meerderheidsbelang, zo hebben de twee energieconcerns vandaag bekendgemaakt. De combinatie heeft een jaaromzet van meer dan 30 miljard euro (66 miljard gulden).

Deutsche Shell, een vollledige dochter van de Koninklijke/Shell Groep, en RWE-DEA, een volledige dochter van RWE, krijgen in eerste instantie elk een belang van 50 procent in de gezamenlijke onderneming. In 2004 gaat de deelneming van Shell naar 51 procent. RWE heeft een optie om zijn resterende 49 procent te verkopen aan het Nederlands-Britse energieconcern.

De nieuwe combinatie zal beschikken over 3.200 benzinestations en krijgt een marktaandeel van ruim 23 procent. Shell neemt tot dusver de tweede plaats in op de Duitse benzinemarkt met 1.580 pompen. RWE is met zijn 1.635 DEA-stations de nummer drie. Marktleider is nu nog Aral met 19 procent. Duitsland is de derde benzinemarkt ter wereld.

In de joint venture zullen Deutsche Shell en RWE-DEA ook hun raffinagecapaciteit onderbrengen: gezamenlijk 34 miljoen ton per jaar. Ook wat dat betreft wordt in Duitsland de eerste plaats bezet.

De gezamenlijke onderneming krijgt de naam Shell & DEA Oil GmbH. De partners verwachten van de bundeling een financieel voordeel van ten minste 150 miljoen dollar (370 miljoen gulden) per jaar. Waarschijnlijk zullen ongeveer 750 van de 7.500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het samengaan moet nog worden goedgekeurd door de Europese antikartelautoriteiten.

RWE had vorig jaar al aangegeven zijn raffinaderijen en benzinestations niet meer tot de kernactiviteiten te rekenen. Besprekingen over de vorming van een gezamenlijke onderneming met British Petroleum mislukten, vooral door verzet bij DEA.

RWE is de grootste elektriciteitsproducent in Duitsland. Vorig jaar nam het branchegenoot VEW over. RWE is verder actief in sectoren als gas en water, onder meer via het vorig jaar overgenomen Britse bedrijf Thames Water. Ook is het Duitse energieconcern eigenaar van het grote bouwconcern Hochtief, dat een belang van 48 procent heeft in het Nederlandse Ballast Nedam.

De transactie tussen Shell en RWE omvat ook de 45 DEA pompstations in Polen, die zullen worden geïntegreerd in het bestaande Shell-netwerk, al zullen ze niet tot de nieuwe joint venture gaan behoren.

Het hoofdkantoor van de nieuwe joint venture zal in Hamburg komen te staan.