Regisseur staat alleen op toneel

Regisseur Cyrus Frisch zal vanavond in Roosendaal, in de eerste tryout van Ik ben bang, alleen op het toneel verschijnen. De vijf acteurs van Toneelgroep Amsterdam, met wie hij de afgelopen maand het toneelstuk heeft ingestudeerd, zitten thuis. Op aanraden van de acteurs vindt Frisch dat hij zijn teksten over medeverantwoordelijkheid aan het wereldleed beter zelf kan verwoorden. De acteurs hebben met hun werkgever afgesproken niets te zeggen ovder de kwestie.

Het is mogelijk dat de acteurs zaterdag op de première alsnog op komen dagen, want Frisch wil niets vastleggen. Frisch: ,,Een voorstelling is een levend organisme, op het laatste moment wil ik alles kunnen veranderen. Ik snap dat zo'n manier van werken erg veel vergt van de acteurs. Ik eis veel van ze en geef ze geen enkele zekerheid.''

Ik ben bang bestaat nu, hoogstwaarschijnlijk, uit drie onderdelen: een monoloog waarin Frisch zijn twijfels uit over de betrokkenheid bij de honger en ellende in de wereld; video-opnames van `mensen die men losers noemt' die rondhangen op de Amsterdamse Geldersekade; en vertoning van de film Weg naar de Hel, waarin zijn alterego (Roeland Fernhout) met zijn vriendin (Ellen ten Damme) naar Afrika vlucht en terechtkomt in een burgeroorlog.

Frisch, die eerder in Jezus/Liefhebber echte junks op het podium heroïne liet roken, kwam tijdens de opnames van de film in Namibië al in aanvaring met Roeland Fernhout, die niets meer met het project te maken wil hebben. Frisch wilde filmen bij een voedseldistributiekamp. Toen dat niet aanwezig was, ensceneerde hij er een. Volgens Fernhout gebruikte hij hiervoor plaatselijke aids-patiënten en mensen met open tbc. Volgens Frisch waren het echter ,,gezonde bejaarden die nogal hoesten omdat ze veel roken.''