Record aan inleg in fondsen

Uitgerekend in het jaar waarin de beurzen overal ter wereld zijn gedaald, hebben particuliere beleggers massaal hun geld naar beleggingsfondsen gebracht. De inleg van 15,4 miljard euro (34 miljard gulden) van vorig jaar brak alle records en is 2,5 keer zo hoog als in 1999.

Dat blijkt uit het woensdag uitgegeven Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank. De centrale bank houdt de gegevens bij van instellingen die statutair in Nederland gevestigd zijn.

Juist de aandelenfondsen zijn het populairst met een inleg van 9,2 miljard euro.

Ook de obligaties – die vorig jaar trouwens wel zijn gestegen – waren in trek: nadat jarenlang per saldo juist geld was onttrokken aan deze fondsen, was de netto-inleg vorig jaar 0,7 miljard euro positief. Deze stijging is wellicht mede in de hand gewerkt door de explosieve situatie op de aandelenbeurzen.In vastgoedfondsen werd voor 2,4 miljard euro ingelegd.

De centrale bank geeft als oorzaken van de recordinleg de bloeiende economie en de populariteit van beleggingsverzekeringen, vooral in combinatie met een hypothecaire lening.