Portugezen bestrijden kritiek veld

De Portugese voetbalbond FPF heeft gisteren verontwaardigd gereageerd op klachten van bondscoach Louis van Gaal over de slechte conditie van het trainingsveld in Estadio do Mar. Het Nederlands elftal kon maandagavond slechts een half uurtje trainen omdat de grasmat van de accommodatie grotendeels blank stond.

Op verzoek van de FPF heeft de Belgische gedelegeerde Karel Vet van de wereldvoetbalbond FIFA het veld bekeken. Hij had volgens de vice-voorzitter van de FPF, António Boronha, geen aanmerkingen. De dag ervoor was het veld doorweekt wegens de hevige regenval en de slechte drainage. Foto's in Portugese kranten bewezen dat gisteren.

De KNVB heeft protest aangetekend bij de FIFA. In het kwalificatietoernooi zijn deelnemers verplicht hun gasten goede trainingsaccommodaties aan te bieden. Het Nederlands elftal had een half uur in de bus gezeten om in Estádio do Mar een geheime training af te werken. Aanvankelijk wilde Van Gaal in het stadion van Boavista oefenen. Maar de Portugese voetbalbond raadde hem dat af, omdat ook daar het veld in slechte staat zou verkeren. Ter plekke constateerde Van Gaal echter het tegendeel. Hij vindt dat het Nederlands elftal bewust is tegengewerkt.

Boronha: ,,Wij kunnen er niets aan doen dat het de afgelopen dagen zo hard heeft geregend. Ik zie geen reden voor een klacht. We hebben ook geen sancties verbonden aan de wijze waarop wij zijn behandeld in Nederland. Toen wij vijf maanden geleden in Rotterdam speelden, kregen we van de KNVB een veld in Spijkenisse toegewezen. Daar was het licht slecht, het veld modderig en het publiek met veel kinderen stond dicht langs de lijn. De hebben alleen de goede herinneringen maar onthouden. Het publiek reageerde erg enthousiast op onze spelers.''

Uit de geheime training van de selectie van het Nederlands elftal viel gisteravond op te maken dat Van Gaal vrijwel dezelfde elf spelers opstelt als afgelopen zaterdag tegen Andorra. Alleen Michael Reiziger neemt de plaats in van rechtsback Paul Bosvelt. Het is opvallend dat Jerrel Hasselbaink, die tegen Andorra geen sterke indruk achterliet, weer een kans krijgt.

In aanvallend opzicht zal de strijdwijze wel verschillen van de laatste interland. De vleugelaanvallers Marc Overmars (links) en Boudewijn Zenden (rechts) zullen meer teruggetrokken spelen. In dat geval speelt Oranje in een 4-4-2-systeem, met Patrick Kluivert en Hasselbaink als de twee spitsen. Hoewel de poorten van het Estadio das Antas gisteravond speciaal voor het Nederlands elftal hermetisch waren gesloten, was de training vanaf een nabij gelegen autokerkhof vrij eenvoudig te volgen.

Vermoedelijke opstellingen:

Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, F. de Boer, Cocu; Zenden, Van Bommel, Davids, Overmars; Hasselbaink, Kluivert.

Portugal: Quim; Sécretario, Couto, Citos, Rui Jorge; Conceição, Costinha, Rui Costa, Paulo Bento, Figo; Pauleta.