PENNE MET CHIPOLATA-WORSTJES

Steeds vaker zie je die leuke mini-kalfsworstjes liggen bij slagers die er aardigheid in hebben het doorsnee assortiment wat op te vrolijken met buitenlandse invloeden. Al jaar en dag zijn deze zogenoemde chipolata-worstjes in Frankrijk een begrip in de keuken. De worstjes zijn reeds met stoom gegaard door de slager, reden waarom ze een mat-bleke vleeskleur hebben. Voor dit gerecht worden de worstjes elk in 3-4 stukjes gesneden maar ze kunnen natuurlijk ook heel worden gelaten om pas op het bord in stukjes te worden verdeeld. Bereiding: Snijd de pancetta in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de sjalot samen met de kruiden en de pancetta al roerend aan op halfhoog vuur tot de sjalot zacht begint te worden. Voeg de worstjes toe, blus de pan af met de witte wijn en laat deze vrijwel geheel inkoken. Voeg dan tomatenpulp en wat zout toe en kook het geheel 5 minuten op halfhoog vuur, draai dan het vuur laag en laat alles nog 10-12 minuten in gesloten pan stoven. Breng de saus op smaak met zonodig nog wat zout en peper naar wens. Roer van het vuur af de crème fraîche en 2 eetlepels parmigiano door de saus. Kook tijdens het stoven van de saus de penne in kokend en gezouten water bijtgaar, giet ze af in een bolzeef, schud het aanhangend kookvocht snel weg en schep de nog vochtige pasta door de saus. Verdeel de penne over voorverwarmde diepe borden en geef wat extra parmigiano er apart bij.

    • Florine Boucher