Onderzoek naar video over intifidah

Het openbaar ministerie in Utrecht heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar mogelijke strafbare feiten bij het verspreiden van de videofilm Geschiedenis van een Volk.

De film over de Palestijnse strijd tegen Israël werd in december vertoond op de islamitische basisschool Bilal in Amersfoort, met het doel geld in te zamelen voor Palestijnse weeskinderen. In de film zijn beelden te zien van Palestijnen die worden gedood door Israëlische kogels. Israëlische militairen worden in het commentaar beschuldigd van het gebruiken van `nazi-methoden'. Enkele docenten van de school waren geschokt en droegen de videoband over aan de onderwijsinspectie en justitie.

De film zou verspreid zijn door de Nederlandse tak van Al Aqsa. Deze Palestijnse organisatie houdt zich volgens haar doelstellingen bezig met het inzamelen van geld voor weeskinderen en armen in de Palestijnse gebieden, maar wordt er al langer van verdacht banden te hebben met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

Het onderzoek van justitie richt zich op de vraag of de inhoud van de band strafbare feiten bevat, zoals antisemitische opmerkingen. ,,Het vertonen van schokkende beelden is niet noodzakelijkerwijs strafbaar'', aldus persofficier R. Steensma. ,,We richten ons daarom voornamelijk op de mogelijk antisemitische opmerkingen.''

Vervolgens moet bekeken worden wie verantwoordelijk is voor het maken en verspreiden van de band. De stichting Al Aqsa stelt dat de band al tien jaar oud is, geproduceerd is in Frankrijk en zonder medeweten van de Nederlandse vestiging is verspreid door een leraar Arabisch op de islamitische school. Dit maakt het moeilijk voor het openbaar ministerie een verdachte aan te merken, erkent persofficier Steensma. ,,We richten ons in eerste instantie op de stichting Al Aqsa, maar het kan zijn dat gaandeweg het onderzoek anderen in beeld komen.''

Al Aqsa ontkent stellig iets met Hamas te maken te hebben. ,,Wij worden zwartgemaakt, er is geen enkel bewijs voor die beschuldiging'', zegt A. Rachad van Al Aqsa. De voormalige Israelische minister van Defensie Mordechai legde dit verband jaren geleden voor het eerst. De oprichter van de Al-Aqsa Foundation for Education, dr. Abd al-Halim al-Ashkar, zou in de Verenigde Staten gearresteerd zijn op verdenking van terroristische activiteiten. De geheime dienst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen stelde enkele jaren geleden dat er ,,aanwijzingen'' waren dat Al Aqsa Hamas ondersteunt. bDe Duitse geheime dienst stelde een onderzoek in en concludeerde in augustus 1997 dat er wel ,,vermoedens'' zijn, maar onvoldoende bewijs om de stichting of de bestuursleden te vervolgen, dan wel het inzamelen van geld door Al Aqsa te verbieden. De Rotterdamse tak van Al Aqsa bestaat acht jaar. Vestigingen van Al Aqsa in Duitsland en Nederland zijn met elkaar verbonden door gezamelijke bestuursleden in Krefeld, Aken, Rotterdam en Heerlen.

Volgens Rachad van Al Aqsa is de film de afgelopen jaren zonder problemen in Frankrijk en Duitsland vertoond.