Omroepmusici dreigen met staking

Het spelen van Beethovens Zevende Symfonie, dinsdagmorgen bij het Centraal Station in Amsterdam, was nog vriendelijk. Maar als staatssecretaris Van der Ploeg de commissie-Hierck voor het orkestenbestel en de Raad voor Cultuur volgt en 72 banen bij de omroeporkesten schrapt, gaan de musici staken.

Dat hebben ze dinsdagmiddag besloten op een door de kunstenvakbonden georganiseerde vergadering. Komend weekeinde zijn er alleen nog werkonderbrekingen. Het Radio Symfonie Orkest onderbreekt de VARA-matinee in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Radio Kamer Orkest gelast een demonstratieve pauze in tijdens een concert in De Doelen in Rotterdam.

De commissie en de Raad stellen zich voor dat de omroeporkesten flink bezuinigen als ze het aantal banen terugbrengen tot 160. Het overblijvende geld kan dan op een andere manier voor de muziek worden gebruikt.

De getroffen musici en hun bonden spreken over `bloedgeld' en `kannibalisme'. Ze noemen de plannen `kaalslag' en `kapitaalvernietiging'.