Nostra Award voor Brinkgreve

De Deense prins Hendrik reikt vrijdag in Maastricht de prestigieuze Europa Nostra Award uit. De Europese onderscheiding voor het behoud van erfgoed gaat dit jaar naar onder anderen de Amsterdamse beeldhouwer Geurt Brinkgreve (80). Ook voor het NS station van Groningen is er een prijs.

Brinkgreve krijgt de prijs voor zijn succesvolle pogingen in de jaren zeventig om de Jordaan en de Nieuwmarkt in Amsterdam van sloop te redden. Het station in Groningen valt in de prijzen wegens de vorig jaar gerealiseerde restauratie van het papier-maché-plafond.

Het is voor het eerst dat de jaarlijkse prijsuitreiking in Nederland is. Voor Maastricht is gekozen vanwege het monumentale en internationale karakter van de stad, en omdat er tien jaar geleden het verdrag van Maastricht is ondertekend. Er zijn twee categorieën awards: eremedailles voor personen en medailles en diploma's voor projecten.

Europa Nostra is een Europese federatie van ruim 200 organisaties uit 35 landen die zich inzetten voor behoud van het historisch erfgoed.