Nieuwe Miss Brazil eigenlijk creatie van plastisch chirurg

Juliana Borges (22), de gisteren verkozen nieuwe Miss Brazil, belandde via de operatietafel van de plastische chirurg op het erepodium. Borges, die eerder gekozen was tot Miss Rio Grande do Sul, zei na haar overwinning: ,,Plastische chirurgie heeft mij mooier gemaakt, mij meer zelfvertrouwen gegeven en de perfecte maten bezorgd waaraan ik deze titel te danken heb.''

De schoonheidskoningin ging vier keer onder het mes en onderging 19 ,,kleinere procedures''. Zo liet zij overtollig lichaamsvet wegzuigen door middel van liposuctie en kreeg zij een andere kin, neus en oren. Ook liet zij haar borsten vergroten.

Borges is in Brazilië geen uitzondering: steeds meer aspirant-schoonheidskoninginnen hebben ontdekt dat de perfecte maten tegenwoordig een stuk makkelijker zijn te bereiken dan pakweg tien jaar geleden. Een derde van alle 27 finalisten, die meededen aan de schoonheidswedstrijd, ging onder het mes nadat de regels het afgelopen decennium zo waren veranderd dat plastische chirugie niet langer verboden was. Ook het gebruik van gekleurde contactlenzen, van haarverf en haarextensies is toegestaan.

Maar ook buiten het schoonheidsconcours is `plastic' in Brazilië een rage. Een nieuwe obsessie voor het decolleté, ontsprongen aan het populaire weelderige fotomodel Gisèle Bundchen, heeft het land koploper van de plastische chirurgie gemaakt in de wereld. Gemeten naar het aantal ingrepen per inwoner overtreft Brazilië nu de VS, de vorige koploper. En dat is opmerkelijk omdat Brazilië ook een van de landen is met de grootste kloof tussen arm en rijk. Plastische chirurgie geldt hier zelfs als statussymbool, en dat is volgens experts een van de redenen van het enorme succes. De Braziliaanse `siliconadas' tonen op voorpagina's van tijdschriften trots hun verbouwde voorgevels. ,,Plastische chirurgie symboliseert moderniteit, toont dat je over geld beschikt'', zegt de Amerikaanse antropoloog Alex Edmons. ,,In Brazilië is schoonheid niet iets natuurlijks, het is iets waar je aan kunt bouwen.''

Martha Rocha, die 47 jaar meedeed aan de Miss Universe-verkiezingen, verloor omdat haar taille vijf centimeter te breed was. Inmiddels heeft ze twee keer plastische chirurgie ondergaan. ,,Ik denk dat alle meisjes hetzelfde zouden moeten.''