Moord op Maartje Pieck: 18 jaar cel

De 38-jarige Jan H. is gisteren door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs wegens het doden en verkrachten van Maartje Pieck (15) uit Kampen.

De straf is conform de eis van het openbaar ministerie. Jan H., die enkele huizen naast dat van het meisje woonde en haar in juli vorig jaar naar binnen trok toen zij folders rondbracht, heeft tijdens politieverhoren bekend, maar heeft zijn verklaring over de verkrachting later ingetrokken.

De rechtbank concludeert dat de laatste minuten van het slachtoffer ,,een hel'' zijn geweest en wil beslist niet dat H. nog terugkeert in de samenleving. Daarom is in het vonnis met nadruk gesteld dat Jan H. pas een tbs-behandeling mag krijgen als hij zijn volledige straf heeft uitgezeten.

Ook tilt de rechtbank zwaar aan de ,,uiterst respectloze wijze'' waarop Jan H. omging met de grote onrust in de buurt en in het land na de verdwijning van het meisje. ,,Hij heeft geprobeerd zich een alibi te verschaffen door zijn bezoek aan de buren, hij heeft de kleding van het slachtoffer doen verdwijnen'', aldus het vonnis.

Bovendien, stelde de rechtbank, heeft Jan H. lange tijd zijn onschuld volgehouden. Want ook hij toonde zich een verontruste buurtbewoner. Hij hielp bijvoorbeeld mee bij het opstellen van een brief aan de gemeente, met het verzoek onveilig ogende bosschages in de buurt te snoeien.

De raadsman van Jan H. gaat in hoger beroep, met name tegen de veroordeling wegens verkrachting. Volgens het OM kent H. zijn grenzen ten aanzien van vrouwen niet. Tijdens de zitting bleek dat een stiefdochter, een jongere zus en een Engelse vrouw eerder aangifte tegen hem deden wegens seksueel misbruik. Door gebrek aan bewijs kwam het nooit tot vervolging. Volgens de psychiatrische rapportage van het Pieter Baan Centrum in Utrecht was Jan H. tijdens het delict verminderd toerekeningsvatbaar en lijdt hij aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische trekken.