`Moeizaam' begin van overleg NS

De besprekingen tussen de directie van de Nederlandse Spoorwegen, de ondernemingsraad en de vakbonden FNV, CNV en VVMC zijn vanochtend moeizaam verlopen. Bij de schorsing rond het middaguur waren de partijen nog niet verder gekomen.

,,De gesprekken verlopen zeer, zeer moeizaam'', zei bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten tijdens de schorsing. ,,De directie komt met niets nieuws''. Ook volgens NS was aan het begin van de middag ,,nog geen resultaat in zicht''. De NS-directie had de bonden uitgenodigd om te praten over het instellen van een arbitragecommissie die het conflict moet gaan beslechten. Het is een oud voorstel, waar de bonden zich al eerder tegen verzetten. FNV en VVMC lieten vanochtend weten op te stappen als uitsluitend dit onderwerp besproken kon worden.

Volgens de bonden is de dreiging van acties nog niet van de baan. De bonden zijn druk bezig met het voorbereiden van `klantvriendelijke' acties, waarbij reizigers volgende week gratis met de trein zouden kunnen reizen. FNV overlegt morgen met haar leden wat ze gaat doen, CNV vrijdag.

De Kamer heeft er inmiddels vanaf gezien minister Netelenbos voor een spoeddebat terug te roepen uit China. Dat heeft de commissie voor verkeer en waterstaat vanmorgen besloten. De minister is tot het weekeinde op dienstreis. De oppositiepartijen hadden haar gisteren gevraagd haar reis af te breken. De Kamer wil nu eerst een uitvoerige brief waarin de minister de ontwikkelingen van de afgelopen dagen en de stand van zaken weergeeft. Als die informatie aanleiding geeft voor een debat, zal dat dinsdag worden gehouden.

Naar verluidt zou minister Netelenbos vanuit China de raad van commissarissen te hulp hebben geroepen wanneer de directie geen enkel initiatief had getoond. Overigens is er in de afgelopen dagen informeel overleg geweest tussen het ministerie, de commissarissen en de directie van de NS.

In de Kamer is een meerderheid inmiddels voor de zogenoemde arbitrage met een bindend advies. Maar volgens PvdA en CDA mag dat niet worden beperkt tot een beoordeling van de plannen voor procesvereenvoudiging alleen (het `rondje om de kerk'). Kamerlid Reitsma (CDA) wil een debat met de minister als de bonden volgende week tot acties overgaan.