Meevaller van fiscus voor KPN

De Nederlandse overheid kent het door schulden geplaagde KPN een belastingvoordeel toe van ongeveer 150 miljoen euro (331 miljoen gulden). Daardoor kan de winst per aandeel van KPN dit jaar ruim 40 procent hoger uitkomen dan waarop analisten rekenden.

Het voormalige staatsbedrijf heeft eerder deze week tegenover analisten verklaard dat er met de overheid overeenstemming is bereikt over het belastingsvoordeel. De overeenkomst heeft betrekking op KPN's mobiele telefoniedochters KPN Mobile en E-plus in Duitsland. KPN mag het positieve bedrijfsresultaat van KPN Mobile wegstrepen tegen het negatieve resultaat van E-plus.

Normaliter zou KPN 35 procent vennootschapsbelasting moeten betalen over het bedrijfsresultaat van KPN Mobile. In het geval van een negatief of `nul'-resultaat hoeft geen belasting te worden betaald.

Volgens een woordvoerder van KPN zijn er ,,geen afspraken'' met de overheid gemaakt, maar past het bedrijf gewoon de wet toe. ,,Het fiscaal rondschuiven om zo gunstig mogelijk uit te komen, is een normale procedure.'' KPN bevestigt dat ,,per saldo'' in Nederland en Duitsland geen belasting wordt betaald.

Deskundigen zeggen dat in dit soort situaties overleg met de overheid onvermijdelijk is, omdat moet worden bepaald in welke landen de betrokken dochters belastingplichtig zijn. De Nederlandse overheid moet E-plus in fiscaal opzicht accepteren als buitenlandse entiteit, los van het moederbedrijf KPN. Volgens de KPN-woordvoerder zijn er internationale verdragen tussen Nederland en Duitsland waarin dergelijke definities zijn vastgelegd. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt dat er ,,verliescompensatieregelingen'' bestaan voor bedrijven die dochters in het buitenland hebben.

Vorige jaar behaalde KPN een winst van 39 eurocent per aandeel (exclusief buitengewone baten). Schattingen van analisten voor dit jaar kwamen uit op 28 cent per aandeel, maar dankzij het belastingvoordeel kan de winst per aandeel van KPN alsnog uitkomen op 40 cent, 12 cent hoger. KPN heeft ongeveer 1,2 miljard aandelen uitstaan. De Nederlandse overheid heeft ruim 30 procent daarvan in handen. Vorig jaar besloot de overheid de verkoop van het belang uit te stellen om KPN, dat zijn beurskoers snel zag dalen, tegemoet te komen. KPN bouwde het afgelopen jaar een schuldenlast van 22 miljard euro op, onder andere door de overname van E-plus en hoge investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS).