Kroaten in Bosnië deserteren

Rond 1900 militairen van het leger van de moslim-Kroatische federatie – een van de twee territoriale entiteiten van Bosnië – zijn gisteren gedeserteerd om een eigen Bosnisch-Kroatisch leger te vormen.

De weggelopen Bosnische Kroaten reageerden op een oproep van de extreme nationalisten binnen de Kroatische gemeenschap in Bosnië, verzameld in de HDZ, de Kroatische Democratische Gemeenschap (de Bosnische afdeling van de partij van wijlen president Tudjman van Kroatië).

De HDZ ijvert voor aanpassing van het vredesakkoord van Dayton: ze eist een eigen Kroatische entiteit in Bosnië, omdat de Bosnische Kroaten binnen de federatie zouden worden gediscrimineerd door de moslims.

Dit streven wordt krachtig bestreden door de internationale gemeenschap, die elke wijziging van het akkoord van Dayton afwijst.

De leider van de HDZ, Ante Jelavic, werd onlangs door Bosnië-gezant Wolfgang Petritsch als co-president van Bosnië ontslagen toen de HDZ eenzijdig een eigen Kroatische entiteit in Bosnië uitriep en de Kroatische soldaten in het federatieleger opriep tot een ,,voorlopige desertie''. Het leger telt 22.500 militairen, 15.000 moslims en 7500 Bosnische Kroaten.

De `Kroatische Volksvergadering' (HNS), zoals de leiding van de nieuwe formatie in Bosnië zich noemt, liet gisteren weten dat de ,,voorlopige desertie'' tevens een signaal van protest is tegen het recente ontslag, wegens insubordinatie, van drie Kroatische officieren door de minister van Defensie van de moslim-Kroatische federatie, de Kroaat Mijo Antic – die zelf onlangs een radicale nationalist opvolgde. De HNS liet weten dat ,,de vitale belangen van het Kroatische volk worden bedreigd''.

De vredesmacht SFOR maakte gisteren duidelijk dat ,,zogenaamde militaire structuren van de Kroaten in Bosnië'' niet worden getolereerd.