Koers aandeel Buhrmann klimt op rustige beurs

De Amsterdamse beurs wist zich vanochtend te onttrekken aan de negatieve stemming die op de rest van het continent heerste. Zowel op de beurzen van Londen, Parijs als Frankfurt lukte het niet de gunstige cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten om te zetten in koersstijgingen.

De verklaring is dat het Canadese Nortel Networks gisteren in de VS na beurs met een winstwaarschuwing naar buiten kwam waardoor de koersen van Europese telecomfondsen daalden. De AEX-index en de Midkap-index hadden daar nauwelijks last van. Hoewel de AEX de ochtend niet in de min afsloot, kwam de index nauwelijks in beweging. Aan het eind van de ochtend boekte de index een winst van bijna een half procent en eindigde op 561 punten.

Chipmachinefabrikant ASM International steeg aan de Midkap met 16 procent naar 18,35 euro hoewel collega ASM International, opgenomen in de AEX-index, met bijna 2 procent daalde naar 26,10 euro. De koers van het Philips-aandeel daalde met bijna één procent naar ongeveer 32 euro.

Kantoorartikelengroothandel Buhrmann zag de koers met ruim 4 procent stijgen naar 28 euro. De uitgifte van nieuwe aandelen werd tweemaal overtekend bij een koers van 25 euro.

Uitgever Wolters Kluwer won 1,4 procent op 27,62 euro, hoewel kredietbeoordelaar Standard and Poors' de financiële positie als minder rooskleurig bestempelt.

Effectenhuis Van der Moolen zag zijn aandelenkoers aan de Midkap-index stijgen met 4,2 procent naar 105,60 euro na de overname van specialist in aandelenopties op de American Stock Exchange Cohen, Duffy, McGowan & Co. Handelaren en beleggers in Tokio sloten de handelsdag af in optimistische stemming. De markt verwacht drastische maatregelen van de regering om de economische situatie van Japan te verbeteren en dat leidde op de beurs tot een stijging van de aandelenkoersen. De Nikkei-index eindigde bijna één procent hoger op 13.766 punten.

Het belangrijkste financiële nieuws kwam gisteren uit de Verenigde Staten waar het consumentenvertrouwen voor het eerst sinds vijf maanden gegroeid bleek. Het indexcijfer steeg met bijna 8 punten van 109,2 naar 117. Beleggers zagen hun angst voor een recessie verminderd. De afgelopen drie maanden was het cijfer met ongeveer 20 punten gedaald. De Dow-Jonesindex klom 2,68 procent naar 9948 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 2,8 procent vooruit op 1972 punten.

De Europese beurzen waren vanochtend over het algemeen niet erg onder de indruk van de cijfers uit de VS. De FTSE-index in Londen daalde onder invloed van dalende koersen van telecomaandelen. Gisteren bracht het Canadese Nortel Networks na sluiting van de beurs in New York tegenvallende vooruitzichten voor het eerste kwartaal naar buiten. Beleggers verwachten dat daardoor ook Wall Street vanmiddag lager zal openen. De FTSE eindigde de ochtend 1,3 procent lager op 5.655 punten. Ook in Parijs en Frankfurt deed het nieuws van Nortel de koersen dalen. De CAC-index stond aan het eind van de ochtend 0,8 procent lager op 5.193 punten onder invloed van dalende koersen van belangrijke fondsen als Alcatel en France Telecom. De Duitse DAX-index daalde tijdens de ochtend met 1,2 procent naar 5.867 punten.