Israël doelwit van reeks aanslagen

Bij een nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslag zijn vanochtend bij de Israëlische stad Kfar Saba drie doden gevallen, onder wie de dader.

De dader liet zijn explosieve lading ontploffen bij een groep jongeren die bij een benzinestation stond te wachten. Er vielen vier gewonden. In twee andere Israëlische steden werden bommen ontdekt en tijdig onschadelijk gemaakt.

De aanslag bij Kfar Saba volgde op de twee aanslagen van gisteren in Jeruzalem, waarbij een dode en 35 gewonden vielen. De dode was de dader van de tweede aanslag. Premier Sharon, die de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk stelde, riep een spoedzitting van zijn veiligheidskabinet voor vanmiddag bijeen. Minister van Openbare Veiligheid Landau kondigde aan dat Israël ,,de komende dagen in het offensief zal gaan tegen het terrorisme''. Joodse kolonisten in de Palestijnse stad Hebron, waar maandag een baby werd doodgeschoten door een Palestijnse scherpschutter, waren onder de Israëliërs die harde actie eisten.

Maar de politie meldde weinig te kunnen doen om aanslagen te voorkomen. ,,We worden geconfronteerd met een zeer groot offensief van de terroristische organisaties'', aldus commissaris Shlomo Aharonishki. ,,De laatste paar dagen tonen aan dat ondanks al onze opgevoerde inspanningen (..) ze erin zijn geslaagd binnen te komen.''

De militaire vleugel van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas eiste vanochtend de verantwoordelijkheid op voor de twee zelfmoordaanslagen van gisteren en vandaag. ,,Er staan nog zeven martelaren klaar om toe te slaan, en we hebben er nog meer'', aldus een mededeling van de Izzedin al-Qassam-brigade. De groep kondigde 4 maart op de website van het Hamas-gezinde Palestijns Informatiecentrum (www.palestine-info.net) aan dat tien ,,martelaren'' stonden te wachten op het bevel om ,,explosies te veroorzaken in het hart van de zionistische entiteit''. Diezelfde dag werden vier mensen gedood bij een zelfmoordaanslag in Netanya, onder wie de dader. Op 7 maart eiste Izzedin al-Qassam de verantwoordelijkheid daarvoor op: ,,we zeiden het en we deden het!''

REPORTAGE: pagina 4