GE doet service voor satellieten in verkoop

General Electric (GE) verkoopt zijn satellietservices voor 5 miljard dollar (12,4 miljard gulden) aan het Luxemburgse bedrijf Société Europeenne des Satellites (SES). Onduidelijk is nog of het Amerikaanse bedrijf daarmee goedkeuring krijgt van de mededingingsautoriteiten voor de overname van branchegenoot Honeywell International.

De twee bedrijven zeggen de overname tegen eind 2001 rond te kunnen krijgen met de mededingingsautoriteiten in de VS en Europa. General Electric heeft al te maken met een diepgaand onderzoek van de Europese Unie naar de effecten naar de voorgenomen overname van Honeywell, waarvoor het bedrijf een bod van

40,4 miljard dollar heeft uitgebracht.

SES, de exploitant van Astra-satellieten, krijgt met de overname een forse uitbreiding van activiteiten in de Verenigde Staten. Het gaat om het dochterbedrijf van GE, Americom. De koopsom wordt in contanten en gedeeltelijk in aandelen SES voldaan. GE krijgt in ruil een stemrecht van 20 procent in een nieuwe onderneming: SES Global.

Naar eigen zeggen wordt SES de grootste dienstverlener op het gebied van breedbandsatellieten. Het heeft elf Astra-satellieten rond de aarde draaien en krijgt de beschikking over zeventien stuks van Americom. Via samenwerkingsverbanden in Azië en Latijns Amerika kunnen daar nog dertien bijkomen. SES breidt zijn activiteiten in die regio uit via partnerbedrijven en deelnemingen.

Onderdeel van de transactie met GE is ook dat SES Global het Europese satelliet-tv systeem SES Astra koopt.

Astra heeft met dit tv-systeem een leidende positie in Europa, terwijl Americom in de Verenigde Staten gespecialiseerd is in telecommunicatie en internet voor klanten, waaronder grote als ABC Radio Network, Disney, NBC en AOL Time Warner.