Gabon in ban van penisdief

Vier jaar geleden hield de ,,psychose'' de hoofdstad Libreville in zijn greep, nu is om onverklaarbare redenen het havenstadje Port Gentil aan de beurt. ,,We begrijpen niet wat er aan de hand is. Het is een ware volkspsychose'', verklaarde de politiecommissaris. ,,Maar iedereen neemt zijn voorzorgsmaatregelen.''

In het Afrikaanse olieland Gabon werd begin deze week een man gelyncht door een woedende menigte. Hij zou een `penisdief' geweest zijn. Vijf andere jonge mannen moesten door de politie in veiligheid worden gebracht. De inwoners van Port Gentil verdachten ook hen van de geheimzinnige diefstal die mannen in alle leeftijdscategorieën de schrik om het hart heeft gejaagd. Bewijs voor de overtreding is tot dusver nog niet gevonden.

De paniek ontstond nadat drie jonge Gabonezen afzonderlijk melding hadden gemaakt van een inkrimpende penis. Dit gebeurde nadat ze een prikkel hadden ervaren die voelde als een elektrische schok, aldus de politie. Artsen die de slachtoffers onderzochten constateerden niets abnormaals, maar hun oordeel kwam te laat.

Veel Gabonezen hebben uit voorzorg de hulp van een tovenaar ingeroepen, die hun genitaliën tegen boosdoeners kan beschermen met gris-gris, of fetishes.

De krant L'Union berichtte gisteren dat Port Gentil ,,inderdaad'' onveilig werd gemaakt door een dievenbende. Die zouden de penis van sterke jonge mannen als bij toverslag kunnen doen verdwijnen om er vervolgens een nieuwe eigenaar gelukkig mee te maken. Dit uiteraard tegen betaling. In 1997 was niet alleen Libreville, maar ook de Senegalese hoofdstad Dakar in de ban van de kwaadaardige `krimpers'. Over een periode van drie dagen zijn toen acht mensen gelyncht en 36 anderen zwaar gewond door bange Senegalezen.