Fantastische film

De nummering van het Festival van de Fantastische Film is niet zonder problemen. Het Amsterdamse evenement, dat op 4 april begint, gaat weliswaar door voor de 17de editie, maar in feite is er pas voor de derde keer sprake van een echt festival. De overige veertien presentaties van films in de genres horror, science fiction en fantasy namen de vorm aan van twee nachtmarathons, onder de titel Weekend of Terror. De griezelnacht is nu als Night of Terror op 7 april in Bellevue Cinerama opgenomen in het programma.

Het promoveren van de op de harde kern van de griezelliefhebbers gerichte nacht tot een festival met serieuze pretenties vereist een minder stringente programmering dan uitsluitend films van het splatter-type. Vorig jaar schoot het festival in de roos met een selectie van weinig bekende Spaanse low-budget-films. Dit keer laat zich uit het programma minder eenvoudig een hoofdlijn destilleren. Er is een in hoofdzaak al wel eens eerder vertoond thematisch bijprogramma over utopie en science fiction, dat mede uitmondt in een avondje in Paradiso, onder auspiciën van Rocket Cinema (6 april). Het is de bedoeling Stanley Kubricks klassieker 2001: A Space Odyssey (1968) te vertonen met een nieuwe live soundtrack van de groep SFEQ 3000. Dat zou een kunststukje zijn, omdat de erven Kubrick niet dol zijn op dit soort variaties.

Het festival wordt geopend met Sam Raimi's The Gift, eerder dit jaar de slotfilm van het International Film Festival Rotterdam. Vaste gasten van het Weekend of Terror, zoals de regisseurs Brian Yuzna en Dario Argento en TROMA-producent Lloyd Kaufman maken weer hun opwachting. Gehoopt wordt ook op de aanwezigheid van regisseur Terry Gilliam. Het festival wijdt een retrospectief aan de voormalige animator van Monty Python. Bijzonder aan zijn werk is dat inderdaad alle films, ook de schijnbaar realistische (The Fisher King, Fear and Loathing in Las Vegas), fantastische elementen bevatten. Een echte ontdekking is dat niet, maar wie weet wat er dit jaar nog voor obscure meesterwerkjes opduiken.

17e Festival van de Fantastische Film. 4 tot en met 11 april in Kriterion, Paradiso en Belevue Cinerama, Amsterdam. Informatie: www.filmevents.nl