Europese vleesexport staat stil

De export van vlees uit de Europese Unie naar derde landen is door de crisis van de mond- en klauwzeer en de gekke-koeiencrisis vrijwel geheel tot stilstand gekomen. Volgens cijfers van de Europese Commissie is op dit moment 94 procent van de exportmarkt voor rundvlees geblokkeerd door tijdelijke maatregelen van derde landen. De export van varkensvlees is voor 73 procent geblokkeerd. Bij dit laatste gaat het alleen om maatregelen van derde landen in verband met mond- en klauwzeer.

De grootste klap voor de exportmarkt was het recente besluit van Rusland om de vleesimport uit de hele EU tijdelijk te stoppen. Ook Japan, een belangrijke afnemer van varkensvlees, sloot de grenzen. Eerder had Moskou zijn maatregel nog beperkt tot de door mond- en klauwzeer getroffen regio's. Egypte en de meeste andere belangrijke exportmarkten hadden de grenzen voor rundvlees wegens de gekkekoeienziekte (BSE) al in december gesloten.

Van de Europese rundvlees export ging de afgelopen jaren steeds zo'n 40 procent naar Rusland. Vorig jaar liep dat door importrestricties wegens BSE tegen Frankrijk en Ierland terug tot 157.000 ton, ofwel minder dan 25 procent. Egypte importeerde vorig jaar nog 185.000 ton rundvlees uit de EU. De totale export van Europees rundvlees naar derde landen liep terug van 960.000 ton in 1999 tot ongeveer 650.000 ton in 2000. Van de Europese varkensvleesexport van in totaal 1,53 miljoen ton ging vorig jaar 408.000 ton naar Rusland en 281.000 ton naar Japan. Eurocommissaris Fischler onderstreepte gisteren dat Rusland zijn maatregel heeft beperkt tot 21 dagen. ,,Dat is voor ons erg belangrijk''. De EU dringt er bij derde landen op aan de handelsrestricties te beperken tot de door MKZ getroffen regio's.