DAFT PUNK

Met de spraakmakende debuut-cd Homework zette Daft Punk de Franse dance-scene flink op de kaart. Bovendien was die plaat een verdiende rehabilitatie van de house, die dankzij welgemikte funk- en disco-injecties weer levensvatbaar werd. Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo deden vier jaar over de opvolger, een eeuwigheid in de dancewereld. Al ging een deel van de tijd heen met projecten als de zeer succesvolle hit Music Sounds Better With You van Stardust, waarbij Bangalter betrokken was, en de eigen website www.daftclub.com, waar kopers van deze cd allerlei extraatjes kunnen downloaden.

De kwaliteit van Discovery rechtvaardigt die lange wachttijd en de bijbehorende hype echter niet. Als onderdeel van die hype werd het verhaal de wereld in geholpen als zou het duo zwaar gewond zijn geraakt ten gevolge van een ontploffende sampler en zouden ze nu voortbestaan als een soort halve robots. Een betere smoes voor de veelvuldige toepassing van elektronisch vervormde vocoder-vocalen moet nog verzonnen worden en het moet gezegd dat die truc in een aantal nummers nog heel aardig werkt ook.

Dat geldt ook voor de nummers die een flinke funky instroom kennen, maar veel meer dan een overduidelijke herhaling van zetten levert dat niet op. Nieuw is wel de invloed van jaren-tachtig-synthesizerpop, dubieus erfgoed waaraan Daft Punk net iets minder heeft toe te voegen dan de bevriende band Phoenix. Als in de synthesizerriedels van bijvoorbeeld Veridis Quo de matig verwerkte invloed van Wendy Carlos' elektronische Bach-travestieën aan de dag treedt, wordt helemaal onduidelijk waar Daft Punk eigenlijk naar toe wil.

Zo staan de beste nummers aan het begin en het eind van Discovery: de onverbiddelijke hit One More Time en het van zelfspot druipende, want tien minuten aangenaam doorstomende Too Long. Beide zijn onvervalste housestampers met een glansrol voor dansproducer Romanthony uit New Jersey. Ook vakgenoot Todd Edwards maakt iets moois, en dansbaars, van Face To Face. Hadden de mannen maar een heel album volgespeeld met zulk ongecompliceerd dansvloervoer. Nu rest een geraffineerd in elkaar gezet album dat aangenaam wegdraait, maar de reputatie van Daft Punk nauwelijks recht doet.

Daft Punk: Discovery (Daft Lite 8496062) distr. Labels/Virgin

    • Jacob Haagsma