Californiërs moeten 25 pct meer voor stroom betalen

Onder luide protesten van het aanwezige publiek heeft de Public Utilities Commission van de staat Californië gisteravond besloten de stroomtarieven met gemiddeld 25 procent te verhogen. De tariefsverhoging, de grootste uit de geschiedenis van deze rijkste en dichtst bevolkte staat aan de westkust van de Verenigde Staten, is volgens de toezichthouder noodzakelijk om Californië van voldoende stroom te voorzien.

De verhoging (drie cent per kilowattuur) gaat onmiddellijk in, maar zal pas vanaf 1 mei op de elektriciteitsrekening te zien zijn. Ze kost de 24 miljoen stroomafnemers van de twee grote stroombedrijven in Californië, die op de rand van het bankroet balanceren, bijna vijf miljard dollar per jaar extra. Voor sommige afnemers zal de verhoging oplopen tot 42 procent of zelfs 46 procent. Nu betaalt de Californiër maandelijks gemiddeld 65 dollar (160 gulden) voor elektriciteit.

Met hun extra inkomsten moeten de twee stroombedrijven, Southern California Edison en Pacific Gas & Electric, die een groot deel van Californië van stroom voorzien, de stroom terugbetalen die de staat tot nu toe voor hen in buurstaten heeft gekocht – sinds half januari voor 4,2 miljard dollar aan belastinggeld. Deze stroom konden ze door hun financiële nood zelf niet meer inkopen. Ook moeten ze van de extra inkomsten andere leveranciers betalen bij wie ze in het krijt staan. Deze stroomleveranciers veroorzaakten vorige week indirect de stroomuitval in Californië, omdat ze weigeren nog langer stroom aan de stroombedrijven te leveren als ze daar geen cent voor ontvangen.

De twee stroombedrijven zijn met een schuld van 13 miljard dollar vrijwel bankroet. Dat komt doordat ze hun prijzen niet volledig mogen doorberekenen aan de consument. Deze consumentenprijzen zijn namelijk aan een maximum gebonden, al wordt dit maximum nu voor de tweede keer verhoogd - in januari al met 9 tot 15 procent.

Gouverneur Davies van Californië heeft zich van de tariefsverhoging gedistantieerd. Hij vindt die niet nodig.