Boekhandelsketen BGN halveert schoolboekentak

Boekhandelsketen BGN, eigenaar van onder meer Donner, Scheltema en Broese, gaat twee van zijn vier educatieve boekhandelsbedrijven sluiten. Het gaat om GiaStam in Eindhoven en Verwijs Educatief in Oegstgeest.

De reorganisatie is bedoeld om de schoolkboekentak van BGN, die zo'n 15 procent van alle scholieren bedient, weer winstgevend te maken.

Scholieren die boeken willen kopen of huren kunnen dat bij BGN voortaan alleen doen bij Brinkman in Amsterdam en Stam in Ede. ,,We hebben klanten in heel Nederland en die kunnen we net zo goed leveren vanuit twee boekcentrales in plaats van vier'', zegt M. van der Lely, de nieuwe algemeen directeur van BGN.

De educatieve tak lijdt verlies omdat een computerstoring in 1999 de winkels veel klanten heeft gekost. Dat was in de periode dat het Studiehuis werd ingevoerd op middelbare scholen; duizenden leerlingen zaten een maand zonder sommige boeken. ,,Daarna moesten we forse kortingen geven.''

De toekomst van de hele educatieve tak van BGN voor middelbare scholieren is onzeker, zegt Van der Lely, omdat concurrenten zoals Van Dijk zich toeleggen op die markt en er in investeren. Die markt is bovendien bewerkelijk omdat scholen de boekenlijsten vaak veranderen en leerlingen steeds vaker boeken huren in plaats van kopen.

BGN concentreert zich voortaan op de verkoop van boeken voor hoger- en wetenschappelijk onderwijs, waar het marktleider is. Uitgever Wolters Kluwer is de grootste aandeelhouder.

WIE IS WAARpagina 18

    • Frederiek Weeda