Bestuur Vitesse kiest sponsor uit drie kandidaten

Vitesse is in gesprek met drie potentiële sponsors voor de rest van het seizoen als opvolger voor Nuon dat eind vorige week besloot de relaties met de Arnhemse voetbalclub per direct te verbreken.

Algemeen directeur Schreudering van Vitesse hoopt in de loop van volgende week overeenstemming met een van hen te bereiken. Komende zondag bij FC Groningen speelt de eredivisieclub met een zwarte balk met daarop de eigen naam op het tricot. Dit ook op uitdrukkelijk verzoek van de voormalig hoofdsponsor, die op alle gebied duidelijk wil maken dat de banden verbroken zijn.

Nuon heeft na zeven jaar afscheid genomen van Vitesse wegens de voortdurende stroom van negatieve publiciteit rond de affaire-Karel Aalbers. De voormalige voorzitter wordt door justitie verdacht van fraude en oplichting, maar blijft proberen bij de club terug te komen. Ondanks het onmiddellijke vertrek zal Nuon het contractueel overeengekomen sponsorbedrag van acht miljoen gulden voor volgend jaar nog betalen.

Op een persconferentie toonde voorzitter J. Vaessen zich gisteravond mede daardoor niet al te bezorgd over de tekorten op de begroting van Vitesse. Ook de schuld aan Nuon, die zo'n zeventig miljoen gulden bedraagt, is enigzins verlicht door de nieuwe afspraak dat er pas over vier jaar met het electriciteitsbedrijf over rente en aflossing gepraat zal worden.De schulden en de daaruit voortvloeiende verplichtingen worden overgeheveld naar een apparte vennootschap – onder leiding van voormalig hoofdofficier Vrakking van Amsterdam – die de feitelijke eigenaar wordt van Vitesse.

In het plan is voorzien in een fusie van Vitesse met het stadion Gelredome waarvoor gemeente en provincie de obstakels hebben weggenomen. Vitesse hoopt door de ontwikkeling van het terrein rond het stadion nieuwe inkomsten te genereren.

Intussen is de club flink aan het bezuinigen. Globaal gaat de begroting van Vitesse terug van zo'n 54 miljoen gulden naar 40 tot 45 miljoen. Begin april praat Vitesse opnieuw met Benfica dat nog steeds niet de transfersom van zestien miljoen gulden voor Pierre van Hooijdonk heeft overgemaakt. De wereldvoetbalbond FIFA en de Nederlandse voetbalbond KNVB hebben Benfica onder druk gezet om tot een gesprek te komen, zo vermoedt Vaessen. ,,De interland Portugal-Nederland speelt daarbij ook een rol. Hoe serieus we dit moeten nemen, weet ik niet. We hopen er het beste van.''