BAM krimpt personeel bij Wilma

Bouwbedrijf BAM NBM sluit het hoofdkantoor van zijn verliesgevende bouwdochter Wilma in Weert. Enkele tientallen werknemers worden ontslagen. Woningbouwer Wilma gaat samen met BAM Woningbouw.

Het nieuwe hoofdkantoor van BAM Wilma zal in Bunnik staan.

Nederlands grootste bouwconcern BAM NBM, dat november vorig jaar de woning- en utiliteitsbouwpoot van NBM Amstelland overnam, is ontevreden over de resultaten van Wilma. Bestuursvoorzitter W. van Vonno van BAM NBM noemt het herstructureringsproces dat Wilma de afgelopen jaren onder hoede van NBM Amstelland onderging ,,niet succesvol''. ,,Hierdoor is een bedrijf ontstaan met veel te grote overheadkosten.'' Van Vonno denkt dit jaar 20 miljoen gulden aan overheadkosten te kunnen besparen en ,,een bescheiden winst'' van Wilma te realiseren.

Het oude Wilma had 2.200 werknemers. Naast de ontslagen en het beperken van ingewikkelde bedrijfssystemen wordt BAM Wilma omgebouwd tot een decentraal georganiseerde bouwer. Wilma wordt nu nog centraal geleid vanuit Weert, dat een regionale functie krijgt.

Naast de vestiging in Weert krijgt BAM Wilma nog tien andere regionale vestigingen. Door de fusie wordt BAM Wilma het grootste ontwikkelende woningbouwbedrijf in Nederland.

De laatste jaren heeft Wilma te maken gehad met onenigheden binnen het management. Van Vonno denkt dat die nu voorbij zijn, en dat de nieuwe directie vanuit Bunnik achter de nieuwe koers van het beleid staat.

Bouwanalist R. Westeneng van SNS Securities vond de overname van NBM door BAM ondanks de problemen bij Wilma een goede stap. ,,BAM heeft zeker niet teveel betaald. En als het concern een ommekeer weet te realiseren bij Wilma, is BAM uiteindelijk een spekkoper.''

De nettowinst van BAM NBM steeg in 2000 met 49 procent tot 29,1 miljoen euro, bijna 65 miljoen gulden. Voor dit jaar verwacht het bouwconcern een winststijging van 40 procent. BAM NBM heeft 13.000 werknemers en is vooral in Nederland actief.

Het bouwconcern kondigde vandaag aan een belang van 50 procent in vastgoedontwikkelaar Van den Bruele & Kaufmann te nemen. Van den Bruele & Kaufmann is vooral sterk in commercieel vastgoed en heeft een omzet van 100 miljoen euro.

De stijging van de nettowinst per aandeel was in 2000 41 procent tot 2,91 euro.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de cijfers van de bouwer. Een aandeel BAM NBM steeg met 5,4 procent tot 20,40 euro.