Amnesty festival

Is `mensenrechtenfilm' een genre? Volgens de Engelse regisseur Ken Loach niet. Toch wordt zijn nieuwste film, Bread and Roses, vertoont op een festival dat aan dit genre is gewijd. Op het Amnesty International Filmfestival, dat vanavond in Amsterdam begint, worden vijftig films – documentaires, maar ook speelfilms en korte films – vertoond onder de noemer `movies that matter'. Daaronder zijn drie wereldpremières en 26 Nederlandse, waaronder The Making of the Revolution van Katarina Rejger en Eric van den Broek over de Servische jongerenbeweging Otpor! De rest van het aanbod is hier vaak al op grotere festivals te zien geweest. Het festival opent met een vijftien jaar oude film, La Historia Oficial van Luis Puenzo. De keuze voor deze `mensenrechtenklassieker' over de militaire dictatuur in Argentinië is ongetwijfeld ingegeven door het debat over Jorge Zorreguieta, de vader van prins Willem-Alexanders vriendin Maxima. Het festival geeft er ook mee aan dat de actualiteit van de films zelf niet altijd voorop staat.

Uit Argentinië komt ook Botin de Guera (Oorlogsbuit), dat net als La Historia Oficial over de adoptie van kinderen van vermoorde moeders gaat. ,,Als door mijn documentaire ook maar één kleinkind boven water komt, ben ik in mijn opzet geslaagd'', zegt regisseur David Blaustein in het tijdschrift van Amnesty. In hetzelfde tijdschrift plaatst Ally Derks, directeur van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, kanttekeningen bij de opzet van dit festival. ,,Wie gaat voor z'n lol drie films achter elkaar zien over martelen?''

Uniek is het festival in ieder geval omdat het op zondag zelf een debat organiseert over het bestaansrecht van het festival, dat voor de vierde keer wordt gehouden. Op dezelfde dag wordt de Gouden Lucifer uitgereikt, een prijs van 10.000 gulden waarvoor negen films zijn genomineerd.

4e Amnesty International Filmfestival. 28 maart t/m 1 april. Amsterdam, De Balie en City. Inl. en res. 0204272127 www.amnesty.nl/filmfestival.