Amerikaanse consument opgewekter

Amerikaanse consumenten zijn optimistischer over de toekomst van de economie dan algemeen werd aangenomen. Ook president George W. Bush liet zich gisteren vrij positief uit over de economische omstandigheden in het land. Wall Street profiteerde gisteren van het optimisme. Maar in Europa gingen vanmorgen de koersen op de grote beurzen als Londen, Frankfurt en Parijs omlaag, al stegen de koersen in Amsterdam.

De index van het consumentenvertrouwen steeg deze maand verrassend met acht punten tot 117 (1985=100), zo heeft de Conference Board gisteren bekendgemaakt. De sprong omhoog maakte een eind aan een periode van vijf maanden waarin consumenten steeds somberder werden en de index daalde van 142,5 tot 109,2 in februari. Economen hadden niet verwacht dat maart een ommekeer te zien zou geven, ze voorspelden een verdere daling van het indexcijfer tot 104.

President Bush was in Kalamazoo (Michigan), waar hij voor het eerst wat uitgebreider zou spreken over de Amerikaanse economie. Bush is wel verweten dat hij te somber was over de economie en daarmee het land een recessie aanpraatte. Hij vergeleek de Amerikaanse economie gisteren met een atleet aan het eind van de eerste etappe van een lange race, ,,slingerend, maar in principe sterk''.

Bush legde gisteren uit dat de groei al begon te matigen vóór hij tot president werd gekozen en dat de belangrijkste aandelenindices toen al waren begonnen te dalen. Hij zei opnieuw de belastingen met terugwerkende kracht per 1 januari jongstleden te willen verlagen om de Amerikaanse economie ,,een directe stimulans te geven''. In totaal wil Bush in tien jaar de belastingen met 1.600 miljard dollar verlagen. Het belastingplan moet nog door het Congres.

Voor beleggers die het gisteren gestegen indexcijfer van het consumentenvertrouwen zagen was de eerste conclusie: de kans op een spoedige renteverlaging is kleiner geworden. De forse stijging van het cijfer betekent dat consumenten vertrouwen hebben in de toekomst en meer zullen besteden. Tweederde van de Amerikaanse economische activiteit hangt nauw samen met wat consumenten kopen.

Het indexcijfer is het resultaat van een maandelijkse steekproef onder vijfduizend huishoudens. Het indexcijfer voor de toekomst steeg van 70,7 naar 83,6. De huidige situatie werd nauwelijks als beter ervaren en dat indexcijfer ging met 0,1 punt omhoog van 167,1 naar 167,2.

Lynn Franco, econoom bij de Conference Board, denkt dat voor de meeste mensen in de VS de werkgelegenheidssituatie en economische groei belangrijker zijn dan de aandelenkoersen op Wall Street. ,,Het vertrouwenscijfer in januari was laag doordat mensen in die maand veel berichten hoorden over ontslagen'', aldus Franco. ,,Wat we aan het huidige rapport zien is dat de mening over de huidige situatie nauwelijks veranderd is, maar dat men de toekomst niet meer zo somber inziet.''

    • Lucas Ligtenberg